ABVD-Kuur

De ABVD zakken

De ABVD infuus-zakken

De genezing van kanker met chemo werkt ongeveer als volgt: normale, gezonde cellen groeien en sterven af in een door het lichaam gecontroleerd tempo. Er worden evenveel nieuwe cellen aangemaakt als er oude afsterven. Kankercellen groeien echter in een abnormaal, niet gecontroleerd tempo. Er worden meer nieuwe cellen gevormd dan er oude afsterven: daardoor ontstaan er gezwellen.

Cytostatica – de medicijnen in de chemo – doen hun werk door op een bepaald ogenblik de levenscyclus van een cel te verstoren. Het precieze moment waarop ze het groeiproces van de cel verstoren, verschilt van medicijn tot medicijn. Daarom krijg ik ook een cocktail van verschillende medicijnen.

De standaard behandelwijze voor Hodgkin Lymfoom in stadium 3a is met zogenaamde ABVD-kuren. Deze chemo is een cocktail van cytostatica die wordt toegediend volgens een vaste verdeling in een hoeveelheid die is gebaseerd op je lichaamsoppervlakte (lengste x gewicht). Alle medicijnen in de ABVD-kuur worden via een infuus gedoseerd en zijn dus vloeibaar.

De werkende stoffen in deze kuur zijn AdiamycineBleomicyneVinblastine en Dacarbazine. Deze individuele medicijnen worden vaak in combinatie met andere medicijnen gegeven bij kanker-bestrijding. De medicijnen hebben met elkaar gemeen dat de de celdeling remmen of tegengaan, maar hebben natuurlijk ook ieder hun eigen werking, waardoor ze ook allemaal voor andere bijwerkingen zorgen.

Zo is het Bleomycine bekend dat het de longfunctie aantast en zelfs longontstekingen kan veroorzaken en Dacarbazine heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid. Om het gezellig te maken hieronder een lijstje van de algemene bijwerkingen die ik (op korte termijn) kan verwachten van de chemo:

  • vermindering van het aantal witte bloedcellen waardoor in het algemeen de weerstand afneemt en je vatbaarder bent voor alle virussen en bacteriën
  • vermindering van het aantal rode bloedcellen (anemie) waardoor de toevoer van zuurstof in het lichaam minder is met vermoeidheid als gevolg
  • vermindering van het aantal bloedplaatjes waardoor wondjes minder snel genezen en blauwe plekken kunnen ontstaan zonder dat je je gestoten hebt.
  • (ernstige) misselijkheid en braken
  • geheel of gedeeltelijk haarverlies
  • pijnlijke plekken in de mond, problemen met slikken
  • diarree, maar mogelijk ook obstipatie
  • koorts

Adriamycine zorgt toch wel voor de spannendste bijwerking: rode verkleuring van de urine die 1 of 2 dagen aanhoudt. 😀

Het ABVD recept

Het ABVD recept

Doordat de chemo ook goede cellen kapot maakt, moet je lichaam veel energie verbruiken om die goede cellen weer aan te maken. Ook hierdoor is vermoeidheid  een algemeen bijverschijnsel. Ook misselijkheid is een bekend bijverschijnsel. Naast 3 kostbare pillen van het merk Emend, krijg ik ook via het infuus preventieve medicatie tegen misselijkheid en andere bijverschijnselen: Zofran en Dexamethason.

Deze ABVD-cocktail, krijg ik volgens recept in een vaste samenstelling minimaal 12 keer toegediend, steeds om de 14 dagen. Formeel zijn het 6 kuren van 28 dagen, waarbij je steeds op de 1e en 15e dag aan het infuus mag. Na 4 kuren wordt beoordeeld of de kanker uit je lichaam is. Is dat niet het geval, dan krijg je nog 2 extra kuren.

Gedurende de kuren wordt mijn bloedbeeld regelmatig beoordeeld, evenals mijn longfunctie. Indien nodig kan de samenstelling van de kuur dan aangepast worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s