Duiken na chemo: do or don’t?

Duik Lagun Curacao

Begin mei zijn we met het gezin op vakantie geweest naar de Antillen. Het was geweldig! Temeer omdat je daar geweldig mooi kunt duiken en ik dat toevallig heel erg leuk vind om te doen. M’n enthousiasme over de duiken die ik gemaakt heb, heb ik via Facebook gedeeld door wat onderwaterfoto’s te plaatsen. Daar kreeg ik veel leuke reacties op. Maar ook één onverwachtte: “het schijnt dat je niet mag duiken na Chemo…”.


Dat was natuurlijk even schrikken. Het duiken was op zich prima gegaan. Ik ben altijd voorzichtig onder water en ik had nergens last van. Alleen na een diepe duik kwam ik met een flinke koppijn het water uit. Daar kon ik op dat moment wel wat redenen voor bedenken, maar nu gingen er ineens wat andere gedachten door m’n hoofd.

Ik meteen googelen natuurlijk op “chemo” en “duiken”. Zoals gebruikelijk kom je de meest bizarre verhalen tegen. De kreten die me het meest bijgebleven zijn “klaplong onder water” en “zuurstofvergiftiging”. Da’s niet mals. Je moet er toch even niet aan denken dat je op 20 meter zit en je long ineens klapt… Maar gelukkig zijn er ook meer nuancerende verhalen.

Na wat doorlezen wordt duidelijk dat een bepaald medicijn dat onderdeel uitmaakt van behandeling tegen onder meer teelbalkanker en lymfeklierkanker de boosdoener is. Het gaat om Bleomycine – de “B” uit de ABVD-kuur die ik ook heb gehad. Bleomycine is niet zo lekker voor je longen. Het is het medicijn dat Lance Armstrong wegliet uit z’n kuur, omdat de kans groot was dat als hij dat zou nemen, hij nooit meer de Tour zou kunnen fietsen…

Die Bleomycine tast je longen dus aan. Wat de chemo precies met je longen weet ik niet precies, maar het is troep en kan je een zogenaamde bleo-long bezorgen. Vandaar ook dat standaard onderdeel van de controles bij ABVD een longfunctietest is. Mijn longen deden het na de kuur nog prima en dat maakt dat het duiken voor mij in die zin ongevaarlijk is. Temeer omdat het inmiddels bijna 2 jaar gelezen is dat ik de laatste kuur heb gehad.

Vanzelfsprekend heb ik even navraag gedaan bij m’n behandelend arts. Toevallig moest ik de dag erop (afgelopen donderdag) weer voor controle. Mijn arts is grondig en heeft meteen navraag gedaan bij een specialist. Hij bevestigde dat duiken geen probleem moet opleveren. Voor de mensen die van de hoed en de rand willen weten: hier kun je een artikel downloaden over het  gevaar van duiken na een chemo met bleomycine. Het is in het engels en vrij technisch dus ik was snel afgehaakt… 😉

Mijn conclusie: heb je chemo gehad met Bleo, doe even navraag bij je arts en zorg dat je longfunctie wordt gecheckt. Als dat goed is… veel duikplezier!!!

Overigens was de uitslag van de controle weer goed. Ook niet onbelangrijk! 😀
Over 3 maanden mag ik weer langskomen.

Advertentie

5 comments

 1. hai Jules,
  Vanuit Zeeland (zelfs n halve Zeeuw moet zo nu en dan een bijtanken met de locals, Nu in feestelijk gezelschap van onze LInde en Fabian- die kleine ‘Hagenezen’ hebben vakantie-.
  Maar niet onder water. Nanny heeft 2 neven die ernstig lijden onder het duikvirus: als t ff kan, naar Egypte en andere streken. Ze zijn tot grote duik-hoogten gestegen ( mi wat tegenstrijdig voor duikers, die gaan toch down?)
  Al met al is het mooi dat jullie gewoon naar waardanook kunnen gaan, in een goede gezondheid! Houden zo!
  Groet van huis tot huis.
  Chris

 2. Hi Jules,

  Good to hear from you again! Gelukkig dat het duiken geen slecht resultaat voor je had.!
  Pas goed op jezelf op, lieve groetjes aan allemaal,
  Tante Miek

 3. ha Jules, ook ik zit inmiddels bijna twee jaar na mijn laatste ABVD kuur en heb inmiddels nu twee keer gedoken tijdens de vakantie. Ik heb ook eerder wat rondgesnuffeld en heb het aan mijn arts gevraagd. Die gaf steeds aan dat er niets was dat ik niet mag doen, maar dat ik vooral mijn hoofd erbij moet houden. Ik moet zeggen dat me dat er tot nu toe toe heeft gestimuleerd om vooral wat minder diepe duiken te kiezen. Toch zat ik in Bali al gauw op 20 meter… gelukkig zonder problemen. Waar de eerste duik nog wat spannend was (zou het goed gaan?), was dat daarna helemaal over: het is weer 100% genieten onder water!! Geniet er lekker van ennuh… dank voor de extra check 😉

 4. Heerlijk genoten op een Caribisch eiland, fijn gedoken, heerlijk dat alles goed gaat, blijf genieten, het gaat jullie goed!
  Lieve groet, Monique

 5. Fijn om iets te lezen over duiken en chemo, Wist van de waarschuwing maar ga het toch maar even bespreken met de oncoloog van mijn zoon. Heeft zijn duikbrevet gehaald vlak voordat hij ziek werd. Zou jammer zijn als hij er nooit gebruik van kan maken. Was 13 jaar bij diagnose, is nu 15 en is schoon verklaard van Hodgkin. Is bezig zijn oude leventje aan hem weer op te pakken. Wel benieuwd hoe het je verder vergaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s