“Kanker-mongool!”

In de strijd voor sportiviteitDirect mijn excuses voor deze brute binnenkomer. Er zit een verhaal achter dat ik zeker de moeite waard vind om te delen. Zoals de meeste lezers goed weten ben ik nog steeds een redelijk fanatieke hockeyer. En hockey staat over het algemeen best bekend als beschaafde sport. Vandaag was die beschaving helaas wat ver te zoeken…

Om het verhaal helemaal eerlijk en goed te vertellen: wij deden aardig ons best om onze tegenstander het bloed onder de nagels vandaan te halen. Het was een bewuste tactiek, omdat de tegenstander – Ring Pass Heren 2 – veel jonger, sneller en technischer is dan wij. We kunnen dus niet anders dan anti-hockey spelen, ook wel “zuigen” genoemd. Steeds kleine overtredingen maken die het spel ophouden en vooral veel verbaal geweld gebruiken. We zijn er niet trots op, maar wel goed in. 🙂

Echter… ergens op het veld escaleerde het op een gegeven moment, met ongeoorloofd fysiek geweld van onze kant. Niet netjes, hoop tumult. Toen de storm weer was gaan liggen vond ik het nodig om een opmerking te maken over het aanstellerige gedrag van de tegenstander. En toen kwam het… ik hoorde niet meer wat er allemaal omheen gezegd werd, maar één woord hoorde ik wel heel duidelijk:

“Kanker-mongool!”

Die kwam natuurlijk wel even aan… Je hoort het wel vaker en zeker op sportvelden, maar nu was het voor het eerst direct aan mij gericht. Da’s toch anders…

Desondanks was mijn eerste gedachte: “wat sneu voor deze jongen dattie zo’n beperkte woordenschat heeft”. Maar het deed pijn. Ik vond dat ik iets moest zeggen, dus telde tot 10 en zei: “denk eens even na over wat je zegt, idioot!”. Ook niet heel netjes en ik denk dat het mannetje door die toevoeging de kern van mijn betoog miste, want toen kwam er weer een hoop geluid uit waarin onmiskenbaar de volgende tekst zat:

“Kanker-lul!”

OK, het was één ziekte minder, maar bij mij knapte er iets. “Dat wat jij nu zegt, heb ik gehad, gast!!!”, riep ik tegen hem. Blijkbaar viel het kwartje toen nog niet, want hij ging gewoon door met domme teksten. Ik kon me – achteraf gelukkig – net bedwingen om hem enorm hard op z’n bek te slaan, maar ik was ziedend. Meer dan een stevige duw kreeg ik er  niet uit…

Onze teamgenoten haalden ons meteen uit elkaar en ik moest eruit van de scheids. Die had helaas niet gehoord wat de zielepiet zei, maar gelukkig konden mijn teamgenoten hem overtuigen dat ook de speler van Ring Pass eruit moest.

Al met al te triest voor woorden natuurlijk! Ik voel me niet geroepen om deze jongen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, maar wel om via deze weg eens een keer wat extra aandacht te vragen voor sportiviteit op de sportvelden in het algemeen en dan specifiek schelden met ziektes. Er zijn talloze initiatieven die zich hiervoor en -tegen inzetten. Het mooiste initiatief is misschien wel dat van de inmiddels helaas overleden Richelle: Kanker verziekt je taal. Maar gelukkig zet ook onze eigen hockeybond zich actief in “In de strijd voor sportiviteit“. Ik zal ze steunen!

Overigens is dit bij hockeyclub Ring Pass blijkbaar een bekend probleem. Op zoek naar de naam van de boosdoener, zag ik dat de club een gedragscode geformuleerd heeft en deze zelfs in de vorm van een video op internet heeft gezet. Vervelend dat het nodig is, maar ze hebben dit wel goed gedaan. Ze spreken leden aan op hun eigen verantwoordelijkheden en benoemen de gevolgen van slecht gedrag op lange termijn. Maar blijkbaar  hebben nog niet alle leden ‘m gelezen…

Advertentie

11 comments

 1. Blij dat ik niet tegen Ringpass hoef te hocheyen…… en tegen Leo!
  Zwart Wit wint vandaag 4-0, 1 match to go! Da’s nog eens goed nieuws van het hocheyveld. cheers Michel

 2. Dat dit niet thuishoort op een hockeyveld – sterker nog, het kan nergens! – daar ben ik, en is Ring Pass Delft, het van harte mee eens! Namens onze vereniging mijn welgemeende excuses! We blijven dit wangedrag bestrijden! Piet van Adrichem, secretaris Ring Pass Delft

 3. ZO eens, wangedrag is van alle leeftijden en niet specifiek gerelateerd aan een club
  Laat je frustraties thuis en tel tot 10 voordat je iemand voor ROTTE vis uit maakt of meer……. NIEMAND wordt er nl beter van en gezelliger al helemaal niet.

 4. Veel Moed is er nodig om een verhaal als dit in een blog samen te vatten en ook in onze Paalpieper te zetten. Jules is zeker in zijn opzet geslaagd, waarvoor veel waardering! Laten wij Leoniden met z’n Allen proberen “taal-misbruik” langs de zij-lijnen en op onze velden zoveel mogelijk tegen te gaan! Het hoort gewoon niet “thuis” bij de super-gezellige sfeer die er altijd op Thermopylae heerst!

 5. Beste Jules,

  Via de paalpieper van vorige week kwam ik op jouw blog terecht. Ik heb bewondering voor het feit dat je via deze site aandacht vraagt voor deze vreselijke ziekte en de lezers inzicht geeft in jouw belevenissen.

  Dan over je verhaal: ik denk dat iedereen het er over eens is dat dergelijk gescheld niet door de beugel kan en bestraft moet worden (ook op het sportveld).

  Toch vraag ik mij hardop af of Leonidas heren 3 het team is (hoewel ik me besef dat je op persoonlijke titel schrijft) dat andere teams de maat mag nemen omtrent sportiviteit en (voorbeeld)gedrag op het hockeyveld. Als speler van Leonidas heren 4 (wij fluiten, zoals je wellicht weet, jullie thuiswedstrijden) heb ik diverse spelers uit jouw team zich ernstig zien misdragen (verbaal en fysiek) tegen zowel tegenstanders als scheidsrechters. De wedstrijd tegen Ring Pass was, zo lees ik in je verhaal, in dat opzicht geen uitzondering.

  In je verhaal haal je de gedragscode van Ring Pass aan. Maar, zo vroeg ik mij af, wat doet heren 3 (of jij persoonlijk) er eigenlijk aan om sportiviteit en goed gedrag in het veld te waarborgen?

  Vriendelijke groet,

  Maarten van Rossum

 6. Indrukwekkende reactie van Maarten van Rossum! Het Zware gescheld blijkt veel verder te reiken dan wat wij – in “ons aller onschuld” dachten! Niet alleen: op/langs voetbalvelden! Zelfs :tennissers gaan in de fout! Gezien de schorsing in Engeland van een tennis-match en vervolgens een boete van 8000 pond! Wat betreft: Hockey:stond er maandag 18 juni een treffende column van Wessel Penning in AD/Rotterdams dagblad over een “Spugende kakker uit Kralinger”. NB:Op een Famiiedag bij voetbalclub Excelsior! Die “Spuger”, een Vader van een jeugdlid van Excelsior, schijnt een Hockeyer! te zijn geweest… (Niet bekend van welke club!)
  Dan ben ik toch even sprakeloos! En denk: “Hoe kunnen we Erger: op/langs De Velden: Voorkomen”?

 7. Hi Jules, wij vinden het heel goed hoe je dit hebt opgeschreven. Daar kan elk team wat van leren. En Maarten, dank voor je reactie. Gelukkig speel ik al 12 jaar met veel plezier in dit jonge vaders – ideale schoonzonen team. En kan ik je verhaal op zich ontkrachten op basis van mijn ervaring in al die seizoenen. Maar dat is niet nodig; eenieder kan/moet zich aangesproken voelen. Ook wij wanneer een enkeling uit ons team in zo’n situatie komt. Laat dit in elk geval de goede insteek zijn. Zowel voor ons als voor elk team. Groeten! Jorg – aanvoerder H3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s