Het zaadje ontpopt zich

In het hart van de het oude Rotterdam, op een locatie met prachtig uitzicht over de Maas, zit het kantoor van ‘Goed & Groen‘. Dat is de plek waar gisteren de eerste coaching-bijeenkomst van Stichting Out of Bounds heeft plaatsgevonden. In meerdere opzichten een heel gedenkwaardig moment. Het doel van deze bijeenkomst was om het gedachtengoed van de stichting te vertalen naar een verantwoorde methode van patiëntbegeleiding middels coaching.

Coaching is een vrij beroep. Iedereen mag zich coach noemen en mensen gaan begeleiden, met als gevolg dat de achtergronden, opleidingen en werkmethodes van coaches enorm kunnen verschillen. Dat bleek ook tijdens de uitgebreide introductieronde. Elke aanwezige coach vertelde met het hart op de tong over zijn of haar levensverhaal, over de aanleiding om coach te worden, over de methoden die ze gebruiken en over de motivatie om zich aan te sluiten bij Out of Bounds.

Tijdens de soms emotionele introductie bleek vooral dat we een groep coaches hebben die veel ervaring hebben, het hart op de juiste plaats hebben en echt gemotiveerd zijn om andere mensen te helpen. En dat is prachtig natuurlijk.

Het feit dat ze ieder zo’n verschillende manier van werken hebben, zag ik eerst als een uitdaging: hoe ga je daar in hemelsnaam één methode van bakken? Maar na gisteren zie ik het als een kans: we zitten nu in een fase dat we moeten leren. Het coachen van kankerpatiënten – al vanaf de diagnose – is onontgonnen gebied. We moeten dus ervaring op doen en heel intensief met de coaches en vooral ook met de patienten evalueren. Hoe meer invalshoeken – ook vanuit de manier van coachen – hoe beter.

We hebben daarom besloten gewoon aan de slag te gaan. Per direct. Dus als iemand dit leest die (iemand ken die) net zijn diagnose heeft gehad of midden in z’n behandelingen zit, stuur een mailtje met je telefoonnummer naar aanmelden@out-of-bounds.org en ik neem contact met je op. We hebben op dit moment 8 coaches in het zuiden, midden en westen van Nederland die zich op vrijwillige basis hebben aangesloten.

Hieronder vind je de drie doelen van coaching van kankerpatiënten, afgeleid van de reguliere coaching doelen zoals ze beschreven staan op de website van het NOBCO. Aangezien we volop aan het leren zijn, zullen we ook moeten ondervinden of dit werkelijk de doelen zijn waar een patient waarde aan hecht, want dat zal zeker per patient verschillen. Ze geven in ieder geval wel een goed beeld van waar je aan toe bent:

 • de patiënt zich bewust laten worden van zijn levensloop, karakter en drijfveren om enerzijds te zorgen voor een goede verwerking van de tegenslag en anderzijds inzicht te krijgen in wensen en dromen
 • door het vergroten van het zelfvertrouwen de patiënt stimuleren en motiveren om met een realistische en positieve instelling het behandelproces te doorlopen
 • de patiënt helpen bewuste keuzes te maken ten aanzien van de praktische dingen die hij wel en niet kan of wil doen tijdens de behandelingen en over de invulling van zijn leven na de behandelingen

Laat je niet uit het veld slaan!

Ben je zelf coach, wordt je enthousiast van ons gedachtengoed en wil je ook meehelpen? Stuur dan een mail naar coaching@out-of-bounds.org.

Advertenties

5 comments

 1. Jules, wat kan een mens intens hopen, dat ’t jullie gaat lukken, alhoewel……… ik ben er al van overtuigd hoor! Succes met dit waardevolle initiatief!

  Groetjes

  Ali Wolff

 2. Hey Jules, ik vind het super wat je allemaal doet en wens je alle goeds en succes met de stichting. Maar dat gaat vast helemaal goed komen!

  Groetjes, Paulien

 3. Sluit me volmondig, bij de vorige sprekers aan. Van je enthousiasme word je blij, heel bijzonder,zeker,voor je doelgroep. Veel succes. Ciao Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s