The Bucket List

The Bucket ListAfgelopen week hebben we  – voor de tweede keer – de film  The Bucket List gezien. In het kort gaat de film over twee totaal verschillende mannen die beide terminaal kanker hebben en een kamer delen in het ziekenhuis. Samen stellen ze een lijst op met dingen die ze nog gedaan willen hebben voor “they kick the bucket” – doodgaan dus. Ze besluiten hun wensen werkelijkheid te laten worden. Er volgt een reeks van avonturen waarbij veel humor en heftige emoties elkaar in rap tempo afwisselen.

De één is een bijzonder intelligente automonteur (gespeeld door Morgan Freeman) en de ander is een tamelijk platvloerse miljardair en toevallig ook de eigenaar van het ziekenhuis waar ze in liggen (gespeeld door Jack Nickelson). Omdat deze mannen zo verschillend zijn en dus verschillend naar de waarde van het leven kijken, komen er ook totaal verschillende activiteiten op de lijst. Omdat één van de twee stinkend rijk is, speelt geld geen rol bij het verwezenlijken van de wensen. De rijke neemt de ander mee op sleeptouw, waardoor ze de de gekste dingen gaan doen. Maar er staan ook een aantal dingen op de lijst die geen geld kosten, maar eigenlijk alleen moeite.

De eerste keer dat ik deze film keek was ik al enthousiast. De twee rollen worden briljant vertolkt door twee geweldige acteurs en het hele verhaal is in meerdere opzichten aangrijpend. Toen had ik zelf nog geen kanker. Vorige week vroeg iemand of we deze film wilde lenen. Ik hapte meteen toe! Maar nu keek ik natuurlijk wel met een andere bril naar dit verhaal over twee kankerpatiënten.

De boodschap van The Bucket List is duidelijk: op het moment dat je wordt geconfronteerd met een waarschijnlijke dood gaat er een knop om. Ondanks dat de confrontatie met een waarschijnlijke dood voor mij in veel mindere mate gold, was dit zeer herkenbaar. Het mooie is de manier waarop in de film duidelijk wordt dat je echt de hulp van anderen nodig hebt om ook daadwerkelijk anders te gaan handelen. En vaak zijn dan mensen die relatief ver van je af staan beter in staat om je over de spreekwoordelijke veranderdrempel te helpen dan de mensen uit je directe omgeving. Die vinden de verandering door de ziekte al heftig genoeg en zijn juist eerder geneigd je af te remmen – met de beste bedoeling overigens.

Ik heb het al eerder gezegd en vooral benadrukt vlak na de plotselinge dood van mijn schoonvader: Carpe Diem! Of je nu kanker hebt of niet, zorg dat je – op je eigen manier – geniet. Voor de hoofdpersonen wordt de confrontatie met kanker echt een keerpunt in hun leven. Ik zou het geweldig vinden als we met Stichting Out of Bounds zoveel mogelijk kankerpatiënten kunnen helpen ook een positieve wending te geven aan hun leven – ondanks of misschien wel dankzij hun ziekte, voor zolang als hun leven nog mag duren.

Links:
Officiële website: http://thebucketlist.warnerbros.com/
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Bucket_List
Trailer: http://www.spike.com/video/bucket-list-trailer/2898078
Kopen: http://www.bol.com/nl/p/dvd/bucket-list-the/1002004006145678/index.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s