Vinger aan de pols

Vorige week werd ik door een lotgenoot getipt op een uitzending van het Avro programma Vinger aan de pols. Ik ben bepaald geen trouwe kijker, maar als je getipt wordt, ga je er natuurlijk even goed voor zitten. Dat hebben we – Shakira en ik – dus gedaan. Zeker omdat het ging om een rapportage over Jacob Gelt-Dekker. Quote 500 lid, woonachtig op Curacao, maar ook kankerpatiënt.

Ik hoorde voor het eerst van Gelt-Dekker toen we zelf op Curacao waren en een wandeling maakten door Otrabanda, een zwaar vervallen wijk in Willemstad die hij helemaal in originele staat heeft laten restaureren. Ik vroeg me toen af wat iemand bezielde om daar tijd en geld in te steken, maar het resultaat is de moeite waard om eens met eigen ogen te bekijken.

Wat ook de moeite waard is om te bekijken is de reportage. Gelt-Dekker is een eigenzinnige man, die op een heel bijzondere manier midden in het leven staat. Door alles wat hij heeft meegemaakt is hij een meester in het relativeren. Zijn kijk op leven en dood is dan ook – wat mij betreft verademend – simpel.

Kritikasters zullen zeggen dat Gelt-Dekker makkelijk praten heeft. Hij bulkt immers van het geld en kan alles doen wat hij wil. Bijna alles dan, want zichzelf genezen kan hij niet met al die poen. En velen zullen hem wellicht egoïstisch vinden. Daar kan ik ze geen ongelijk in geven, maar uiteindelijk is iedereen een egoïst en dat is gelukkig helemaal niet erg. Ik hoop vooral dat deze man als de camera’s niet draaien z’n gesprekspartners wel laat uitpraten. 😉

De belangrijkste les uit de reportage vind ik toch wel dat je je als patiënten zoveel mogelijk moet richten op de dingen die je wél kunt en alles wat je niet kunt moet accepteren. Dat klinkt natuurlijk allemaal weer veel makkelijker dan het is, maar in de basis is het een waarheid als een koe!

Morgen is het trouwens weer tijd voor de vinger aan mijn pols: er staat weer een CT-scan op de planning! Nummer 3 in een half jaar tijd. Dat betekent 3 uur van te voren niet meer eten en alleen nog contrastvloeistof drinken. En natuurlijk weer zoeken naar een plekje voor een fijne infuusnaald. Daarnaast krijg ik morgen ook weer een longfunctieonderzoek. En donderdag ben ik aan de beurt voor een PET-scan. Gezellig! Maandag de 16e de uitslag. Ik hou jullie op de hoogte!

De uitzending: Vinger aan de Pols met Jacob Gelt-Dekker

Advertenties

12 comments

 1. Ik ben blij dat jij alle scans ‘gezellig’ vindt 😉 Jules, succes met de scans morgen en donderdag. Toitoitoi voor gewoon weer een prachtig mooie uitslag, maar dat zit vast wel goed. Ik ga snel eens de uitzending kijken… ik ben benieuwd!

 2. Dag Jules, Zal met spanning en heel goede verwachtingen naar de uitslag uitkijken. Good luck he kerel. En wij (Bill!)zijn vandaag over grootouders geworden van een flinke boy!! En zo draait het allemaal door!…
  Liefs, Tante Miek

 3. Jules..heel veel sterkte morgen en dat je maar beetje tot slapen komt…lijkt mij erg moeilijk om je er weer voor op te laden, but u can do it! Net ook uitzending gezien * Go, Jules! ciao Michelle en ik duim de 16e voor iets moois!

 4. Hey Jules,

  Veel succes met de scans en ook alle ander uitslagen!!! Ik reageer zelden, hier maak ik echter graag een uitzondering voor.

  Ik lees met plezier al jouw stukjes en vind het prachtig dat je de energie gevonden hebt om naast voor jezelf en je familie ook iets voor je lotgenoten te doen. Ik weet zeker dat dit iets is dat door je lotgenoten enorm gewaardeerd wordt. Keep up the good work!!!

  Beste groet vanuit Sydney (kom eens langs jullie zijn van harte welkom ;-)),
  Martijn

 5. Mijn hemel (sic!) wat een verhaal van die Gelt-Dekker. Dat stemt in elk geval tot nadenken. En laten we vooral eens ophouden met die etiketten-plakkerij. Dat leidt af van waar het over gaat en vooral spreekt daaruit dat degenen die dat doen, een ‘excuus’ hebben om zelf niets te doen. Dank je wel voor het toezenden van dit filmpje.
  Je weet natuurlijk wel dat ook jij een aantal van de verworvenheden van Gelt-Dekker op jezelf toepast? Kijken naar wat je kunt en minder naar wat er niet meer kan, doen wat er te doen is. Ga zo door. Sterkte met de komende tests.
  Lieve groet, Marijke

 6. Jules,

  Was naar je opzoek om even bij te praten en een mogelijke opdracht te bespreken. Ik Google je naam en lees als 1e je Blog en schrik. Als ik het goed begrijp krijg je vandaag weer een uitslag van een scan. Ik duim voor je.

  Bel of mail me even als je tijd en energie hebt om bij te praten.

  Gijs

 7. Doen ze bij jouw ziekenhuis niet PET en CT in één sessie? Hoe dan ook, voor beide scans veel succes! Het gaat om het resultaat. Denk aan al je trouwe volgers en wacht niet te lang met publicatie. Wáchten is zoooooooo niet prettig! Zet hem op!

 8. De uitzending gezien. Ik heb, Geld-Dekker natuurlijk altijd al gevolgd, in onze tijd op Bonaire. En Otrabanda meermalen bezocht. Ik was altijd al erg onder de indruk wat deze man voor, Otrabanda, Curacao heeft gedaan. Hij heeft meerdere projecten. Goede instelling, gelukkig voor velen. Hou je taai, groeten Monique

 9. Eerste scan achter de rug, zo te lezen aan de Twitter-berichtjes. Sterkte met de PET-scan – vanwege jouw beschrijving van een PET-scan heb ik jouw blog ontdekt, omdat ik informatie zocht toen mijn moeder er eentje zou hebben. Ik ga dit weekend met vakantie en heb twee weken geen computer, maar zal beslist aan je denken volgende week. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s