“De terreur van het positief denken”

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag zond vandaag een item uit met de veelzeggende titel “De terreur van het positief denken“. In het item wordt de vraag behandeld of positief denken een genezende werking zou hebben – ook op kanker. Vanzelfsprekend trok dit item mijn aandacht. Temeer omdat dit onderwerp raakvlakken heeft met de plannen die ik voor mijn stichting heb.

Persoonlijk geloof ik sterk dat de gesteldheid van je geest een grote invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Maar om te beweren dat je jezelf met een positieve instelling kunt genezen of zelfs kunt voorkomen dat je ziek wordt, gaat me toch een paar hele grote stappen te ver!

Ik mag mezelf best een positieve denker noemen, dacht ik zo. Hoe zou ik het dan aan mezelf kunnen verkopen dat ik überhaupt kanker heb gekregen? Tijdens het item van Een Vandaag stelt Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden heel treffend dat het idee dat positief denken je kan genezen een belediging is voor alle kankerpatiënten die heel hard hebben gevochten om te overleven en het desondanks niet hebben gered.

Ik geloof dus zeker niet dat een positieve instelling je kan genezen. Ik geloof wél dat een positief zelfbeeld je kan helpen om de zware tijd van de behandelingen draaglijker te maken. We leven vanuit een persoonlijk ideaalbeeld, waarbij we vinden dat we op een bepaalde manier moeten handelen en moeten zijn. We veroordelen zo’n beetje alles dat niet voldoet aan dit ideaalbeeld. En als het om onszelf gaat proberen we deze negatieve zake weg te stoppen, te onderdrukken of te camoufleren.

Het krijgen van kanker – of een andere heftige ziekte – past niet binnen het plaatje van ons ideaalbeeld. Maar we kunnen het helaas niet wegstoppen. De confrontatie is groot. Voor je het weet ben je alleen nog maar met je ziekte bezig: je moet om de haverklap naar het ziekenhuis, je omgeving gaat je anders behandelen, je dagelijkse dingen zijn niet meer vanzelfsprekend, noem maar op.

Natuurlijk ga je je afvragen waarom jou dit overkomt. Je voelt je wellicht teleurgesteld, verdrietig, kwaad, beschaamd, schuldig of misschien zelfs afkerig van jezelf. Begrijpelijk, maar onterecht! Want je hebt er niet om gevraagd om ziek te worden. Bovendien kosten deze negatieve gedachten je veel energie. Energie die je hard nodig hebt om door je behandelingen heen te komen.

Je kunt deze negatieve gedachten niet wegstoppen en volgens mij moet je dat ook helemaal niet willen. Je moet wél voorkomen dat ze aan je gaan vreten. En als het nodig is moet je daar hulp bij zoeken, die in overvloed wordt aangeboden in de vorm van psychotherapie. Maar ik geloof ook dat het ook heel belangrijk is dat je tegenwicht biedt aan deze negatieve energie. Dat je dus voldoende positieve energie krijgt!

Positieve energie krijgt iedereen van andere dingen. Ik krijg bijvoorbeeld veel positieve energie als ik zie dat mijn kinderen plezier hebben, maar ook van sporten, werken, mensen ontmoeten en nog veel meer dingen. Juist in een periode die wordt overheerst door beperkingen – zowel in fysieke zin als in de zin van beschikbare tijd – is het belangrijk te blijven genieten van dingen die je positieve energie geven.

Met mijn stichting wil ik kankerpatiënten helpen deze negatieve ervaring van het ziek zijn tegenwicht te bieden en zelfs om te buigen naar een positief effect. Dat gaan we doen met Persoonlijke Coaching en Golf. Coaching helpt de patiënt vanuit een realistisch zelfbeeld bewuste keuzes te maken ten aanzien van de praktische, dagelijkse dingen maar ook van de grote levensvragen. Daarnaast is golf – voor wie het wil – een gezonde, haalbare en plezierige afleiding van de zware periode. Op deze manier kunnen we zorgen dat de kwaliteit van leven van patiënten zo goed mogelijk is. Tijdens en hopelijk ook na de behandeling.

De uitzending van Een Vandaag kun je via deze link bekijken. Het item start na 9.58 minuten.

Advertenties

9 comments

 1. Je hebt een belangrijk punt aangesneden! Natuurlijk is het belangrijk positief te denken, maar het omgekeerde gebeurt nu wel. Ik heb al meegemaakt dat mensen verweten werd dat ze niet positief genoeg hadden gedacht omdat hun ziekte teruggekomen was! Goed initiatief, je stichting, ik hoop dat er veel mensen mee geholpen zijn.

  1. Mensen die dat verwijt maken hebben zelf duidelijk geen ervaring met dergelijke moeilijke situatie! De omgeving wil dat volgens mij vooral zeggen omdat ze het zelf moeilijk vinden om compassie te tonen met iemand die het niet meer ziet zitten. Dank in ieder geval. We gaan ons best doen!

 2. De spijker op de kop, Jules! Zoals wel vaker op je weblog. Ik volg je als collega, vriendin van Hodgkin op ongeveer een maand. Diagnose eind februari, eindscan (hoop ik) half september.
  Ik ben zelf ook van het positieve soort en ik kan erg blij worden van alle steun, groot en klein, maar mijn hematoloog is mijn genezer.
  Mijn complimenten voor je website! Geen gekakel en geklets, maar zinvolle info in een goede stijl. Herkenbaar en inspirerend! Vooral zo doorgaan, zou ik zeggen.

  1. Hoi Nelleke,
   Een mooier compliment kan ik niet krijgen! Dat is precies hoe m’n site voor bedoeld is. Bedankt.
   Ik zal voor je duimen dat de scan in september inderdaad een eindscan is!
   Jules

 3. Jules, een goed, maar vooral heel nuttig verhaal! Dat merk je wel aan de reacties van je lotgenoten. En …… dat geeft ook aan, dat er voor jouw stichtig een belangrijke taak is weggelegd. Wat een uitdaging………. Succes!
  Gr

  Ali Wolff

 4. Jammer, maar heb de uitzending niet in zijn geheel gezien. Voor jou, voor Nelleke en alle andere sterkte. Succes met je stichting, en alles wat je van plan bent. Fijn weekend. Monique

 5. Hoi Jules,
  Wat heerlijk dat je van de chemo’s af bent. Ik hoop met je mee op een goede uitslag. Ikzelf krijg eind augustus mijn laatste scan, dus een half jaar na de chemo’s, dus voor mezelf hoop ik hetzelfde. Dat is in Zweden dus weer anders dan in NL, qua timing. Wij zijn net terug van vakantie en ik moet zeggen dat ik na een half jaar me weer helemaal de oude voel. Ik hoop dat jij je ook snel weer helemaal goed zult voelen, maar daar heb ik alle vertrouwen in.
  Succes en sterkte! Groeten, Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s