De sportmedische keuring

Vandaag heb ik de sportmedische keuring gehad waar ik enkele weken geleden over schreef. Deze keuring in een onderdeel van een sporttraject dat ik ga doorlopen om weer enigzins fit te worden. Het sporttraject wordt gefaciliteerd en voor een deel ook gefinancierd door stichting Tegenkracht. Helemaal mooi dat ze dit mogelijk maken en ik heb vandaag gemerkt dat het voor mij ook hard nodig is…

De keuring vond plaats bij het Sport Medisch Adviescentrum Rotterdam dat is gevestigd in het Topsportcentrum Rotterdam tegenover de Kuip – ja inderdaad, het stadion van Feyenoord. Het SMA begeleid en keurt een grote groep sporters en topsporters. Ze keuren onder andere ook de spelers van de Rotterdamse voetbalclub. Het is een beetje een vreemde gewaarwording als je daar als kankerpatient binnenkomt en weet dat de meeste mensen daar om hele andere redenen rondlopen.

De keuring bestaat uit een vraaggesprek met een arts, een lichamelijk onderzoek en een inspanningstest. Bij het lichamelijk onderzoek wordt onder meer een hartfilmpje gemaakt, de longfunctie gemeten, een ogentest gedaan en het vetpercentage opgenomen. Bij alle onderdelen van de lichamelijke test had ik prima resultaten. Alleen m’n vetpercentage was wat hoger. Niets zorgwekkends en zeker niet vreemd aangezien ik zeer beperkt heb bewogen en vooral veel gegeten heb in de afgelopen maanden.

Tegen de inspanningstest had ik best een beetje opgekeken. Ik was bang dat ik na een paar minuten fietsen – op zo’n hometrainer – om zou vallen of iets dergelijks. Gelukkig viel dat alles mee. De test begin met drie minuten infietsen op een zeer lage weerstand (50 watt). Daarna werd de weerstand elke minuut met 25W verhoogd.Je hebt daardoor de indruk dat je tegen een berg opfietst die elke paar honderd meter een stukje steiler wordt. En je moet zorgen dat je met dezelfde snelheid blijft fietsen… 😐

Het is de bedoeling dat je doorfietst tot je echt niet meer kunt. En dat je de minuut waarin je zit afmaakt. Nou, dat heb ik geweten… soms kunnen minuten echt heel lang duren! Maar… ik heb m’n eigen verwachtingen overtroffen: ik heb het volgehouden tot 300W en dat is helemaal niet slecht. De dame die de test afnam liet me op een vergelijkingstabel zien dat een gemiddelde gezonde sporter van mijn leeftijd niet verder komt dan 225! Ik heb dus blijkbaar nog genoeg energie in m’n lijf om een serieuze inspanning te leveren.

Daarna kwam echter de klap. Ik heb namelijk ruim anderhalf uur nodig gehad om een beetje bij te komen van die 12 minuten fietsen! En nu ik dit zit te typen merk ik dat mijn lijf het er nog moeilijk mee heeft. Ik voel me nu alsof ik vanmiddag een zware hockeywedstrijd heb gespeeld. Ik herstel nu dus voor geen meter, terwijl dat altijd het sterke punt van mijn conditie was. En dat bleek ook duidelijk uit te test. Tijdens de test was mijn maximale hartslag 196. Een minuut na de test zat ik nog steeds op 185.

Conclusie: als ik weer aan mijn conditie ga werken, moet ik vooral zorgen dat ik heel geleidelijk aan de inspanningen opbouw. Eigenlijk moet ik zorgen dat ik – wat ik ook doe – zorg dat m’n hartslag niet boven de 140 komt. Met golfen moet dat lukken! 😉

Aanstaande vrijdag krijg ik de allerlaatste gift. Daarna een weekje bijkomen en dan kan ik rustig beginnen met de eerste stapjes om weer op conditie te komen. To be continued…

Advertenties

7 comments

 1. Jules, Jules…Ik wil je alleen maar aanraden: please, please kalm aan…als alles weer goed is zul je vast en zeker weer in conditie komen, maar eerst gezond worden en dan rustig aan verder. Promise???
  Liefs, Tante Mieke

 2. Ik ondersteun van harte de verzuchtingen van Tante Miek. Die kreeg ik ook bij het lezen van dit blognieuws. Probeer wat meer in het hier en nu te blijven. Daardoor kun je bv. ook gewoon genieten van wat er WEL is: nl. de mooie resultaten van de lichmelijke test. Dat is toch ook iets oom trots op te zijn?! Lastig voor je, hè? In gedachten leven we mee en vinden het fijn dat we je kunnen volgen.
  Nog veel sterkte met de allerlaatste chemo-loodjes.
  Wim en Marijke

 3. Heel veel succes vrijdag met je laatste! Zit je ook in zo’n ‘high’? Als je Adam’s blog hebt gelezen, weet je dat ook hij aanstaande vrijdag zijn laatste bestraling krijgt. Jullie eindigen dus tegelijk met de behandelingen! Het zal ongetwijfeld heel bevrijdend voelen.
  Blijf je wel doorschrijven, alsjeblieft? We willen graag weten hoe het je verder vergaat in het opbouwen van je conditie.

  We zullen aan je denken vrijdag!!

  groeten uit Groningen
  Trijnie

 4. je moet ook helemaal niet in de buurt van die vreemde club komen…..
  rustig aan, zweten en zo kan ook na je laatste chemo en aansluitend tijdens je algeheel herstel. de combi chemo-te druk schijnt niet best te zijn dus ff nix doen en zo!

 5. Heel veel succes Jules met de laatste gift! Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Langzaam opbouwen die conditie. Met hockey houden we het nog wel even uit hoor. Alleen jammer dat we niet meer mogen wisselen voor de strafcorner 🙂

 6. amai 300W!!! dat is echt enorm sterk!
  ik had na mijn beenmergtransplantatie 125W in de benen ( en dat als ex-triatleet) om te wenen he 🙂 ook bij mij bleef die hartslag een uur hangen op net onder het maximum, vreemd gevoel, vond ik ook!
  nee 300W, respect!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s