Tegenkracht

Gisteren ben ik gebeld door Matijs Jansen van Tegenkracht, Stichting kanker en sport. Dat Matijs belde was geen toeval; ik had me namelijk bij Tegenkracht aangemeld.
Tegenkracht “biedt kankerpatiënten de nodige sportfaciliteiten en begeleiding, om zo sterk mogelijk de behandeling van operatie, chemo en bestraling in te gaan en deze behandeling te kunnen doorstaan, want sport heeft een positief effect op het herstelvermogen. Daarnaast geeft het afleiding in moeilijke, zware tijden en het is nog leuk ook. In de huidige nazorg van kankerpatiënten is sport vooralsnog niet structureel ingebed en daarom biedt Tegenkracht kankerpatiënten het Sportplan Tegenkracht.

Hier sluit ik me natuurlijk volledig bij aan! Nu is voor mij het sporten tijdens de behandelingen niet zo heel erg belangrijk. Ik heb een paar keer op het hockeyveld gestaan en ik heb vooral mijn toevlucht gezocht in het golfen. Dinsdag heb ik nog 12 holes gelopen op de Capelsche en dat beviel uitstekend. Ik heb me vooral aangemeld omdat ik na mijn behandelingen zo snel mogelijk weer redelijk fit wil worden.

Zoals het er nu uitziet “krijg” ik 23 juli mijn laatste chemo. En volgens het herkenbare herstelpatroon bij de meeste eerdere chemo’s ben ik na één week weer redelijk bij de mensen. Op 1 augustus begint dus mijn nieuwe leven! En ik heb me voorgenomen in ieder geval zo snel mogelijk weer redelijk fit te worden. Mijn streven is om half september – als de hockeycompetitie weer begint – minimaal 2 keer 15 minuten te kunnen spelen. En dan bedoel ik niet het wandelhockey waar ik me dit voorjaar met recht schuldig aan heb gemaakt! 🙂

Tegenkracht gaat me hierbij dus helpen. Ik krijg eerst een sportmedische keuring door een sportarts. Die arts gaat vervolgens schrijft vervolgens een sportadvies uit. Tegenkracht zoekt vervolgens op basis van mijn eigen sportwensen geschikte faciliteiten en een begeleider. Samen met de begeleider gaan we het advies van de sportarts vertalen naar een sportplan. En dat gaan we dan natuurlijk uitvoeren. Helemaal leuk! Lijkt me sterk dat ik half september niet ga halen! 😀

Advertenties

11 comments

 1. Jules, wat goed dat zoiets beschikbaar is en ……….. wat goed, dat je er direct helemaal voor gaat! En het mooie van deze begeleiding is, dat ze je – als ’t nodig is – een beetje afremmen, want je bent me er een hoor: wat een wilskracht!
  Groetjes

  Ali Wolff

 2. Hallo Jules,

  Las net jouw twitterbericht bij Tegenkracht-site (het Olympisch gedeelte!). Ik kan je alleen dit als eerste vertellen, naast natuurlijk dat het super is dat je er voor gaat en blijft gaan na dat slechte nieuws in januari: Matijs en Tegenkracht: super stel mooie mensen en als er een stichting is die je hier doorheen kan helpen om je je zo sterk mogelijk te (kunnen blijven) voelen door dit proces heen en daarna, dan zijn zij het wel! Van dichtbij gezien hoe een vriend begeleid is/ wordt, echt super!
  Ben net terug gekomen van verblijf met Tegenkracht in Frankrijk, voor de Alpe d’HuZes…who knows vlieg jij volgend jaar ook die berg op, Jules!

  heel veel sterkte komende tijd en geniet van alle kracht van jezelf en van warm bad Tegenkracht!
  ciao ciao, Michelle

  1. Hoi Michelle,
   Dank voor je berichtje. Ik ben heel benieuwd naar de verloop van t traject. Jouw reactie geeft in ieder geval veel vertrouwen. Maarreh… dat fietsen laat ik liever aan andere over hoor! 😉
   Ben nu het boek van Thomas Zijlma aan het lezen. Ik zag dat hij nu ook voor Tegenkracht werkt. Erg mooi. Net als zijn prestatie – in meerdere opzichten!
   Jules

   1. Hola Jules,

    Keek net even bij Twitter&hier 4 je laatste nieuws,maar sportkeuring moet nog komen denk?wat betreft vertrouwen:jij hebt al heel veel mee,your positive thinking and state of mind 😉 en wat betreft fietsen:deal!fiets ik ook 4 jou volgend jaar!ga jij ons aanmoedigen!Ja Thomas werkt daar nu,net begonnen ná Alpe d’Huez 6x beklommen te hebben…amazing en mooi mens!en inspirerend….anything is possible,Jules!
    Take care,Jules!voordat je ’t weet vlieg je weer rond over hockeyveld..2*15 minuten for starters…goed luisteren naar je coaches, eh!
    Ciao ciao,Michelle

 3. Jules, allereerst nog gefeliciteerd met het goede bericht van 2 weken geleden. En als ik dit verhaal lees begrijp ik dat we komend seizoen weer starten met een topfitte laatste man? 😉

   1. Ho ho, dat gaat zo maar niet. Ik heb nu wel lang genoeg je positie achterin overgenomen. Ik verwacht volgend seizoen weer gewoon voorin te kunnen spelen 🙂

 4. Hoi Jules, mogen we je gelukwensen met het resultaat van de behandeling? en ook met je mentale veerkracht, want je wordt toch maar even in de wortels van je bestaan aangepakt. Je moet er ook maar niet de hele dag aan denken. Gelukkig is het een pijnloze aandoening, al voel je je natuurlijk heel anders dan in je goeie dagen. Vraag de mensen de sport- na- kanker ook wat ze eten. Ik vind wel dat je op de goeie toer/tour bezig bent. Groeten aan Shakira en als we terug uit Frankrijk zijn (18/7) kom dan eens aan in Berlicum als je in Den Bosch moet zijn; we hebben nu ook een heuse logeerafdeling. All the best, Marie-anne

 5. Dag Jules,
  Ik sluit me aan bij Ali Wolff-Coenen: wat mooi dat er zoiets als een Tegenkracht bestaat. Als ze je ook van tijd tot tijd wat afremmen als dat nodig is, is het super. Aan innerlijke kracht ontbreekt het je in elk geval niet.
  Groet uit de Sinjorenstad
  Marijke

 6. Nog altijd vanuit Oranjeland, met IJburg aan het water als logeeradres, met uitzicht over het IJmeer, veel sloepjes en heerlijk zomerweer, wij genieten. Geweldig dat jouw blog’s dat ook uitstralen, heel wat mensen die ook jouw lot zijn overkomen zullen daar zeer veel positiviteit uit putten. Maar zoals Marijke zegt, je mag ook af en toe rust nemen, en genieten van hoever je alweer bent. Fantastisch al die mensen die zich inzetten voor mensen.
  Ciao Monique

 7. Hoi Jules,
  Wat goed om te lezen dat het einde snel in zicht is en dat je zo positief bent! Heel veel sterkte en succes met het herstel, klinkt erg goed met die stichting!
  Fijne zomer! Groeten, Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s