‘Binnen tien jaar vaccin tegen kanker’

ROTTERDAM – Over tien jaar is het mogelijk om allerlei soorten kanker te voorkomen met vaccins. Het zou gaan om kankersoorten die uiteenlopen van borstkanker en baarmoederhalskanker tot de ziekte van Hodgkin. Dat voorspellen vooraanstaande kankerexperts in het AD.

Door de vaccinaties zullen veel minder mensen overlijden aan de ziekte dan nu. Hoogleraren John Haanen en Cees Melief denken zelfs dat er op termijn per persoon kan worden vastgesteld tegen welke kankersoorten een inenting noodzakelijk is. Leeftijd, afkomst en andere risicofactoren zijn bepalend.

De werking van de prik berust op het eigen afweersysteem van het lichaam. De entstof zet het afweersysteem aan de vorming van tumoren te voorkomen.

Groot voordeel van een vaccin is ook dat, anders dan bij chemotherapie, de rest van het lichaam er geen last van heeft. Chemotherapie werkt ook maar tijdelijk, de prik zet het afweersysteem permanent in werking.

Als extra moeten afweerstoffen worden toegediend om het lichaam te ondersteunen. Die hoeft het lichaam dan niet zelf aan te maken.

Behalve preventieve vaccins zijn er ook genezende vaccins in de maak voor mensen die de vormen van kanker al hebben opgelopen. In Amerika is onlangs Provenge geïntroduceerd, een vaccin dat levenverlengend werkt bij prostaatkanker. (PO)

Bron: www.ad.nl

Advertenties

3 comments

  1. Jules, ik zag ook dit goede nieuws – zeker voor de volgende generatie – vandaag in de kranten! Jij en je lotgenoten moeten nog op de chemo-werking vertrouwen: wat een zegen als dat niet meer nodig zal zijn. Ik hoop, dat je van het mooie weer geniet (dus niet alleen maar werken hoor). Groetjes van Ali Wolff

  2. Hoi Jules, het nieuws was ook in Brabant doorgedrongen. Hopelijk gaan ze zich ook met de vraag bezig houden waarom zoveel mensen kanker krijgen en waarom in bepaalde gebieden/landen meer dan in andere. Ik hoop daar nog ’n antwoord op te krijgen en ook nog mee te maken dat kankerverwekkende lifestyles(?) verboden worden. Zou ook goed voor onze planeet zijn. Hoeveel chemo’s moet je nog na morgen? Sterkte morgen!!!!!
    Groetjes, Marie-anne

  3. Hi Jules, Ik had dit nieuws ook dagen geleden gehoord en ik sliut me aan bij Marie-Anne…!!! Liefs en ik wacht op je volgende blog, Tante Miek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s