Als een bom!

Gérard Borst26-4-1950 - 9-3-2010

Gérard Borst 26-4-1950 - 9-3-2010

Kanker is even niet meer het woord dat de boventoon voert in ons huis. Vandaag hebben we het over de dood. Gisteren – op dinsdag 9 maart 2010 – is mijn schoonvader, Gérard Borst, Opa van mijn kinderen, op 59-jarige leeftijd – veel te jong dus – gestorven aan de gevolgen van een hartinfarct.

Het is moeilijk te bevatten. Vorige week dinsdag zat hij bij ons aan de eettafel. Dat was heel normaal, omdat dat de dag was dat Opa en Oma oppassen. Deze dinsdag was speciaal, omdat hij na 2 jaar zoeken eindelijk weer een baan had. Z’n tweede werkdag zat er net op. Hij had het zichtbaar naar zijn zin en was blij en opgelucht dat hij weer aan de slag was, hoe spannend hij dat ook vond.

Het telefoontje van de Politie afgelopen zaterdag sloeg in als een bom! Opa was getroffen door een hartinfarct. Hij was gereanimeerd en naar het IJsselland gebracht. De politie zou mijn schoonmoeder ook daarheen brengen. Shakira was niet thuis. Ik heb haar meteen gebeld en zij is direct naar het ziekenhuis gegaan.

Naar later bleek voelde Opa zich die ochtend al onwel, zoals hij zich dat wel vaker voelde. Energiek als hij altijd was vond hij ook nu dat een asperientje hem er wel bovenop zou helpen en is hij toch – zoals altijd op zaterdagochtend – boodschappen gaan doen. Op de terugweg – nog geen minuut van het IJsselland Ziekenhuis vandaan – is hij in de auto onwel geworden.

Een vrouw zag hem met z’n auto tegen de rotonde rijden en heeft direct 112 gebeld. De politie was binnen een minuut ter plaatse, net als de ambulance. Hij werd direct gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. In de ambulance schijnt hij weer weggevallen te zijn, waarna ze hem in het ziekenhuis weer hebben gereanimeerd en stabiel hebben gekregen. Een uur later is hij naar het Zuider Ziekenhuis in Rotterdam gebracht waar ze hem direct hebben gedotterd.

De eerste 24 uur daarna hebben ze hem gekoeld en kunstmatig in coma gehouden. De koeling moest ervoor zorgen dat zijn lichaam zo weinig mogelijk zuurstof verbruikte, zodat zijn vitale organen en hersenen de kans kregen goed te herstellen. Het opwarmen na die 24 uur verliep voorspoedig, maar zijn temperatuur sloeg door naar koorts, waardoor ze hem weer moesten koelen.

Maandag aan het einde van de dag heeft de neuroloog onderzoek gedaan naar het functioneren van zijn hersenen. De conclusie was spijkerhard: Opa’s belangrijkste hersenfuncties waren onherstelbaar beschadigd en hij zou nooit meer bij komen.

Niet veel later is Opa in overleg van de beademing gehaald. Zo’n 16 uur later – dinsdag om tien voor één – blies hij, zonder te hebben geleden, zijn laatste adem uit in het directe bijzijn van zijn vrouw en niemand anders. Precies zoals hij het gewild zou hebben, maar véél en véél te vroeg!

Niet alleen het telefoontje is ingeslagen als een bom. De hele gebeurtenis voelt als een kernexplosie… één die nog heel lang zal nadenderen.

Advertenties

26 comments

 1. Wat een rotbericht Jules. Inderdaad veel en veel te jong. Heel veel sterkte voor jou en Shakira, en de meisjes natuurlijk die plotsklaps hun opa kwijt zijn, en ook Shakira’s moeder. Jullie zijn in mijn gedachten.

 2. Hi lieve Jules, Shakira en kids.
  Zoals jij het knap opschrijft zo kan ik even geen woorden bedenken om iets te zeggen. Van alles schiet door me heen, wat is het leven oneerlijk, waarom, zulke lieve mensen en dan dit…. In ieder geval wil ik jullie heel veel sterkte toe wensen de komende periode.
  liefs Wendela en familie

 3. He, bah, wat een vreselijk bericht, Jules! Heel veel sterkte voor jou en je gezinnetje. Mijn enige advies is: hou ze bij elkaar, maak ruimte voor gevoel & pluk de dag! Grt, Indra

 4. Jules, wat een schokkend bericht: ik kan amper woorden vinden om te reageren. Heel veel kracht en sterkte voor Shakira en jou. Ali Wolff

 5. Lieve Jules,
  Wat een naar bericht. Het is als een bom ingeslagen, maar het echte besef komt pas veel leter… Nu is het de klap, de roes waarin je leeft, pijn die langzaam over gaat in gemis… Ik wens jou en natuurlijk zeker Shakira heel veel sterkte met dit grote verlies! Ik denk aan jullie

 6. Jeetje Jules, weer zo’n naar bericht! Heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies, ook voor Shakira en de kindjes!

 7. Lieve Jules,
  Wat knap heb je het weer op papier gezet, wat een vreselijk bericht. Ik hoop dat je Shakira kan helpen met dit enorme verlies. De pijn, het gemis, de dingen die je nog samen had willen delen… Geef dr een dikke knuffel van me en ook jijzelf veel sterkte met het verwerken hiervan samen met je meisjes en de mama van Shakira. Heb het ook al aan Shakira geschreven, als ik iets voor jullie kan doen…. Veel liefs Inkie

 8. Oh Jules, wat een klap! I don’t have the words, I know how it is to suddenly lose someone and to live with an illness for a long time, both are so hard. Find strength in each other. You and Shakira and girls are in my thoughts and prayers.
  Love, Tante Miek and Uncle Bill

 9. Lieve Shakira en Jules, hoe ongelooflijk verdrietig voor jullie, voor Shakira’s moeder en de meisjes. Uit de verte leg ik mijn arm om jullie schouder. Houd elkaar vast. We denken aan jullie. Wat jammer ook voor hem zelf; je bent dan eigenlijk nog veel te jong om er uit te moeten. Ik denk dat je een goeie relatie met hem had. Ben maar zuinig op die mooie herinnering. Heel veel sterkte de komende tijd. Veel liefs, Marie-anne

 10. Hi Jules,

  Wat een boel ellende zeg. En zo ineens, zo snel en veel te vroeg. Woorden schieten echt te kort hier. Heel veel sterkte komende tijd voor jou Shakira en de kids.

 11. Beste Jules en Shakira,

  Wat een ellendig bericht.Wij leven met jullie mee en wensen jullie heel veel sterkte met dit enorme verlies.

  gr Leon en Michele

 12. Ik heb een brok in mijn keel… Wat verschrikkelijk! Gecondoleerd. Opa was inderdaad veel te jong om zijn vrouw, jullie en zijn kleinkinderen te verlaten.
  Heel veel sterkte! We leven met jullie mee mee.
  Veel liefs, Jorg en Angela

 13. Lieve Maroeska, Shakira, Jules, Roos en Sopfie.

  Ongelooflijk wat jullie allemaal overkomt. De echtgenoot,(schoon)vader en opa,is jullie veel te jong ontnomen. Onze condoleances en veel sterkte toegewenst. Tracht samen met elkaar troost te zoeken, met vooral mooie en dankbare momenten in gedachten.

  Monique en Jules van Dongen.

 14. Beste Jules en Shakira en kinderen
  Wat een tragedie en dat in deze situatie er ook nog bij……
  Gecondoleerd namens Joke en mijen wensen jullie veel sterkte.

  Jack en Joke Aartsen

 15. weer zo’n naar bericht, wat oneerlijk allemaal, heb er gewoon even geen woorden voor. Sterkte met het verlies van Opa Gerard, heb hem een paar keer gezien met het ophalen van de meiden en het was zo’n lieve man!

  x marlou

 16. Na het thuiskomen van een korte paar dagen er tussen uit,dit vreselijk nare
  bericht.Van harte gecondoleerd voor Shakira en natuurlijk voor jou.Veel sterkte
  voor jullie en de kinderen.

  balt en mathilde

 17. Wij wensen jou, Sakira en de dochters heel veel sterkte in deze komende tijd.Sommige gezinnen krijgen ineens wel erg veel te verduren en hopelijk komen jullie daar ook weer allemaal goed uit. Tevens willen wij jullie condoleren met het verlies van een veel te jonge vader(schoon) en opa voor de kids. Nogmaals heel veel sterkte. Peter en Wendy Groenendijk

 18. Wat verschikkelijk ik wist niet wat ik hoorde, ik ben een oud collega van Gerard geweest bij O´Neill. Ik vind het zo jammer dat ik hier niks van heb gehoort! Ik heb Gerard altijd een hele fijne en een hardwerkende collega gevonden en heel prettig met hem samen gewerkt en heel veel gelachen.Ik wens jullie allemaal ondanks de late reactie nog heel veel sterkte nu en in de toekomst.
  Max en Liliane Franke Brasschaat Belgie

 19. Jeetje, wat een nieuws! Wij kregen vandaag dit trieste bericht pas te horen. Eind oktober hebben we Gerard nog gezien en gesproken op de reunie van O’neill. En toen de goede herinneringen opgehaald en veel gelachen. Ook heeft hij vol trots foto’s van de kleinkinderen laten zien. Vreselijk dat jullie niet langer van elkaar hebben mogen genieten.
  Wij wensen jullie heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
  Steven en Leonie, Voorschoten

 20. Wat een spijkerhard nieuws! Gerard is er niet meer. Ook ik ben een oud collega van Gerard . Samen hebben we US BULL in de markt gezet.Een lieve fijne collega die mij alle ruimte en vrijheid gaf. Vol trots kon hij vertellen over shakira, zijn meissie.En later zou hij op tijd met pensioen gaan om vooral te genieten van zijn kleinkinderen en Marouscha. Later,………… helaas heeft het niet zo mogen zijn. Wij wensen jullie alle sterkte toe om die grote verlies te dragen.
  Cor en Paulien Bruins, Heerhugowaard

 21. Ook ik ben een oud collega van Gerard. Dit nieuws is bij mij ingeslagen als een bom. Vreselijk. Zo sta je met elkaar herinneringen op te halen op de reunie, zo is hij er niet meer. Ik hoop dat jullie het samen een plek kunnen geven en dat jullie maar terug kunnen kijken op ontelbare mooie herinneringen.
  Heel veel sterkte toegewenst.
  Teresa Fernandez, Leiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s