ABVD 2: veel beter!

Roos en ik op de dagbehandeling in het IJssellandDe behandeling was vandaag aanzienlijk comfortabeler dan 2 weken geleden. Op de eerste plaats had ik natuurlijk niet die beklemmende cold cap. Daarnaast werd het vierde medicijn – de Dacabarzine – direct verdund, zodat ik nauwelijks pijn had bij de inloop.

Vandaag hing ik aan het infuus op dagbehandelingsruimte in plaats van op aparte kamer. Dat was wel prettig, vooral omdat die ruimte groter en lichter is. Het was wel vrij druk, omdat er veel patiënten werden behandeld vandaag, maar dat was voor mij niet storend. Sommige mensen zijn na anderhalf uur alweer klaar of komen om een soort meeneemkuur te krijgen die ze thuis kunnen uitzitten.

Van de zeven patiënten die ik vandaag op die kamer heb gezien, hadden 4 dames borstkanker. Eén ervan heb ik wat uitgebreider gesproken. Ze is al anderhalf jaar patiënt en de kanker is uitgezaaid naar haar longen. Haar behandeling is gericht op het verlengen van haar leven, wat helaas niet meer te redden is. Ze kon er goed over praten en doet haar best nog vol in het leven te staan. Heel knap.

Ik heb me nooit gerealiseerd dat borstkanker zo’n verwoestende ziekte is, ondanks dat in onze omgeving iemand is overleden aan deze verschrikkelijke ziekte. De vrouw vandaag hield dan ook een vurig betoog voor jaarlijkse controle, en niet alléén voor vrouwen boven de 50. “Laat je echt ieder jaar controleren, meid”, zei ze indringend tegen Shakira.

Het hoogtepunt vandaag is dat Roosje is mee geweest. Ze vond het echt reuze interessant en wilde zelfs niet weg toen Shakira het vroeg. Ze vond met name de rood/oranje chemo (de Adriamycine) leuk om te zien, want de leek zo op het ijsje dat ze kreeg van de oncoverpleegkundige… Roos werd flink door haar verwend. Naast het ijsje kreeg ze ook 4 spuiten mee om thuis in bad mee te spelen. We hebben nu dus een nat plafond… 😐

Vandaag kreeg ik ook nog onverwacht bezoek tijdens “de gift”: de vader van goede vrienden van ons heeft darmkanker en wordt ook in het IJsselland behandeld. Hij was dinsdag met spoed weer opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Nu ging ’t hem alweer beter en hij kwam even bij me buurten. Hoewel dit niet de beste plek is voor gezellige ontmoetingen was het erg leuk! Ook zijn vrouw is nog even langs geweest en heeft even met Shakira zitten kletsen. Konden ze even hun verhaal kwijt over die eigenwijze mannen! 🙂

De reactie op de kuur is nu iets heftiger. Ik ben flink moe en mijn maag is wat aan het donderjagen, waardoor ik weinig zin heb om te eten en drinken. Dat drinken is wel belangrijk om door te spoelen, dus ik moet even doorbijten. Daarnaast heb ik flink spierpijn, maar dat komt van de hockeywedstrijd van gisteren! 😉

Advertenties

13 comments

 1. Hallo Jules,

  Goed om te lezen, dat het vandaag meeviel. En dan de foto met jullie lieve dochter………
  Nu weer rustig alle onaangename gevolgen ondergaan en ….. herstellen en de draad weer oppakken: je doet ’t geweldig: chapeau!
  Groetjes
  Ali Wolff

 2. Hoi Jules,

  Goed kerel zoals je er mee omgaat en ook erg prettig dat je er niet zo beroerd van was. Heb je nog een stuk ananas gegeten? Wat een pracht dochter hebben jullie. Te gek dat je ziek moet worden om dat te kunnen zien. Vandaag werd -zonder dat we er ons goed van bewust waren – ons nieuwe huis voor de eerste keer opgeleverd. Je zou het nu casco kunnen noemen. Pas toen we weer thuis waren realiseerde ik me dat dit veel besproken huis waarschijnlijk nog een keer helemaal klaar komt.
  Voor jullie een goed weekeind en….rust heel goed uit. Veel liefs, Marie-anne

 3. Hi Jules,
  Kop op kerel, je doet het geweldig! En wat leuk Roosje te zien, zij vindt het natuurlijk allemaal prachtig! We denken veel aan je. Liefs, Tante Miek en Uncle Bill

 4. Hi Jules, Wat goed om Roos mee te nemen. Je ziekte en de behandeling is tenslotte iets dat de hele familie aangaat. Ze kan zich nu bij “het ziekenhuis”ook wat meer voorstellen en heeft ze met eigen ogen gezien wat er gebeurt.

 5. Spierpijn? Hockeywedstrijd? Ben je mobiel genoeg of heb je in je dromen meegespeeld met het Nederlands XI? 🙂

  Ik blijf je volgen want ik vind het prachtig om te zien hoe je met de zaken omgaat.

 6. He Jules,

  Wel jammer om te lezen dat die mooie muts niet meer hoeft te dragen 🙂
  Wel goed om te lezen dat je relatief weinig last hebt van de kuur.

  gr Joost Jan

 7. He Jules!

  Dat was even schrikken toen wij het nieuws van jouw ziekte hoorden. Zo sta je bij ons IKEA kastjes in elkaar te zetten en zo lig je ineens aan het infuus. Als wij je verhalen lezen worden we echter enorm geraakt door je “ik ga die ziekte verslaan” mentaliteit. Volhouden! Heel veel sterkte voor jou, Shakira en de kinderen!

  Roderick & Mariken

 8. Hoi Jules, gaat het weer een beetje beter na vrijdag? Ik vind je echt een kei; een echte Sohier of gewoon een echte jij. Henk en ik zijn vandaag met de trein naar Luik gegaan om het nieuwe station van Calatrava te bekijken. Het is heel erg de moeite waard; jammer dat het zo vreselijk koud was want je kunt er vanuit allerlei hoeken lang naar kijken. wat een fantasie heeft die man. Als je kunt moet je zijn creaties in Valencia ook eens gaan zien. Begin maar op internet: echt fantastisch!
  Het allerbeste voor jou, voor Shakira en je mooie meisjes. Veel liefs van je tante marie-anne

 9. Hee Jules,

  je had nog gebeld zag ik. Hoe gaat het? Hoeveel chemo’s moet je nog? Kun je ook nog werken of gaat dat niet?
  Ik hoop voor je dat alles meevalt en dat dit snel achter de rug is!
  Succes de aankomende tijd, ook voor Shakira en de dames!
  Groetjes,

  Bas

 10. Hoi Jules,
  ik sprak net Dirk over Skype en vertelde me wat jou momenteel bezighoudt… Meteen naar je site gegaan, werkelijk geweldig hou jij dit doet! Ik wil je bij deze even enorm veel tropische energie doorsturen naar je, jij weet die zelf wel op de juiste manier te benutten. Hou je taai, suces en jet komt goed!
  Ciao, Willem Pothof
  Midden Amerika

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s