Schoonheidsslaapjes

Na twee dagen radiostilte heb ik weer wat tijd, maar vooral energie over om een stukje te schrijven.

Het gaat goed! De bijwerkingen vallen reuze mee. Ik ben alleen heel moe. Dus doe ik regelmatig een schoonheidsslaapje en dan kan ik weer een aantal uren mee.  Ik heb geen last gehad van extreme misselijkheid. Behalve wat oprispingen en een rommelende maag, is er gelukkig geen moment geweest dat ik de emmer nodig heb gehad die Shakira uit voorzorg pontificaal naast m’n bed had gezet.

Het gaat best prima

The day after - gloeiende konen

Ook de spijsverteringsproblemen zijn uitgebleven. Geen racekak, broekhoest of slingerschijt en gelukkig ook geen interne blokkades. Gisteren was ik daar wel even bang voor, maar vanmorgen werd ik na een heerlijk kopje koffie verlost. Ik zal jullie verdere details besparen! Bijkomend voordeel is dat ik geen extra medicijnen heb hoeven slikken.

De meeste vreemde gewaarwording na de chemo is toch wel dat je voelt hoe de medicijnen je lijf aan het bewerken zijn. Bij tijd en wijle heb ik op de meest uiteenlopende plaatsen een licht soort steek. Dat gaat dan ook snel weer weg, maar je voelt gewoon dat er iets afgebroken wordt. Zaterdagochtend had ik zo in mijn hele lijf het brakke gevoel wat je hebt na een avond flink doorzakken. Helaas was de oorzaak toch wat anders…

En dan m’n tong… die was zaterdag helemaal wit uitgeslagen. Naarmate de dagen vorderen merk ik dat m’n smaak verandert. Inmiddels heb ik een soort chronische tinteling die flink wordt aangewakkerd als ik met name warme dranken drink. Heel naar. Als iemand tips heeft om deze sensatie te beteugelen: ik hou me van harte aanbevolen.

Vandaag heb ik nog even telefonisch contact gehad met de oncologieverpleegkundige. Ze zei heel mooi: “Als ik zo vrij mag zijn, kom je er best goed doorheen”. Daar sluit ik me helemaal bij aan!

Advertenties

13 comments

 1. Goed jongen; ik ben heel blij voor je dat het zo gaat. Een beetje citroensap in een glas water druppelen wil wel helpen tegen oprispingen. Maar de schoonheidsslaapjes zijn het belangrijkst. Goeie hoor! Veel liefs, van je tantetje (naampje van Rene)

 2. Fijn dat je de eerste chemo goed verdragen hebt. De bijwerkingen lopen natuurlijk wel even langer door en je moet die leren herkennen. Ook wat die smaakverandering betreft heb je tijd nodig om te leren wat je lekker en prettig te verdragen vindt. Dus als je warme dranken niet lekker vindt ga over op sappen, die zijn er in vele uiteenlopende smaken, van bietensap tot bessensap.Gewoon experimenteren.Succes en tot hoors therese

 3. Jules, wat krijgen wij een goed beeld van wat je doormaakt: leerzaam voor iedereen!
  Fijn, dat je zo goed door de eerste kuur bent heen gekomen, al realiseer ik mij wel, dat het heel ingrijpend was/is. En nu een paar dagen bijkomen. Groetjes van Ali Wolff

 4. Misschien fysiek niet ingrijpend, emotioneel vast des te meer. Hoe oud zijn jouw kinderen? Die van mij waren 8 en 5 toen mijn moeder ziek werd en mijn oudste had het er erg moeilijk mee. Het hielp ook niet dat ik toen geregeld langere tijd weg was. Gelukkig staat ze nu wat steviger in haar schoenen.
  Ik moet volgende week maandag naar Nederland. Hopelijk weten we tegen het eind van de week erna wat meer.
  Hou je taai en zorg goed voor jezelf!

 5. lieve lieve lieve jules en shakira,

  vandaag hoorde ik dit nare bericht pas, en gister heb ik je nog gesproken. Wist nog van niets, was echt enorm schrikken! Ingrijpend om te lezen wat jullie allemaal doormaken, maar fijn dat je het zo positief van je af kunt schrijven en dat het zo goed gaat. Heel veel sterkte, we spreken elkaar snel en als je ooit zit met de meiden, geef maar een bel!

  hele dikke kus marlou

 6. Hoi Jules,

  Mooi dat je er zo goed door heen lijkt te komen. Je ziet er wel wat magertjes uit op die foto, of is dat schijn? Hoop het laatste.

  Tips tegen smaakverandering – al schijnt die bij iedereen anders te zijn – veel mensen vinden koffie bijvoorbeeld niet meer lekker tijdens chemo – en daardoor ook de remedies, maar ze zijn het proberen waard:
  – Zofran (Ondansetron), nadeel: vrijwel helemaal geen smaak meer
  – Bami, nasi, borrelnootjes
  – Zure dingen (zuurtjes, sinaasappel)

  Heb je Prednison voorgeschreven gekregen? Het is wel rommel en je krijgt er een bolle kop van (kijk maar naar mij ;-] ) maar je voelt je echt helemaal top. Kan net een beetje extra moed geven.

  1. Gelukkig zijn de smaakveranderingen alweer weg. Dus ik kan gelukkig voorlopig lekker blijven eten. Wat is Zofran? Klinkt ranzig… 😉
   Nope, geen Prednison. Misschien dat er wel iets van in de kuur zit, maar dat zou ik even moeten controleren.
   Ik ga je zeker nog bellen, trouwens. Heb al een hele tijd het voornemen, maar het komt er steeds niet van…

 7. Ha Jules, ikzelf heb voor de nare smaak en beurse tong de SMINT-snoepjes ontdekt. Dat werkt voor mij echt heel goed en ik heb dan ook overal doosjes: in mijn jas, tas, naast de computer, etc. Voordeel: ze zijn lekker fris, je kunt er op sabbelen dus hebt er lang plezier van, en ze zijn suikervrij en bevatten xylitol (dus geen tandbederf!). Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s