1e chemo: dat viel alles mee

Zo, de eerste chemo zit erop!

Om te beginnen wil ik iedereen bedanken voor de steun vandaag. Ik ben op een gegeven moment maar gestopt om te reageren op de vele SMS-jes, Twitter-, Hyves-, Facebookberichten en zelf een aantal kaarten. Echt heel fijn!

ABVD chemo infuusDe chemo zelf was goed te verdagen. Tijdens de kuren heb ik er eigenlijk weinig van gemerkt, behalve bij de Dacarbazine (oranje zak). Die chemo is vrij aggressief als die je aderen instroomt. De verpleegkundige bood meteen aan de Daca te verdunnen als het pijnlijk zou zijn. Ik ben natuurlijk geen watje ;-), maar het begon vrij snel flink zeer te doen. Onder het motto beter voorkomen dan genezen, mocht de verdunkraan van mij meteen open!

Cold Cap tijdens chemoNu ben ik beetje moe, wat sufjes en heb af en toe last van wat oprispingen. That’s it. Vanmiddag heb ik een beetje geslapen. 
Ik heb de indruk dat de vermoeidheid en dufheid vooral door de cold-cap komen. Wat een onding. De cold cap bevriest je hoofdhuid (-5˚C) en moet zo voorkomen dat de chemo je haarvaatjes aantast. Op de foto hier zie je hoe comfortabel die cold-cap zit. Absoluut niet dus! Ik lijk wel een waterpoloër die iets te lang onder water is geweest. Ik weet ook nog niet of ik ‘m de volgende sessie weer ga dragen… 🙂

Tegen de misselijkheid heb overigens Emend gekregen. Dat is een medicijn dat moet werken tegen de “ernstige misselijk”. De verpleegsters waren nogal onder de indruk dat de Hematoloog het heeft voorgeschreven. Toen Shakira het ging ophalen bij de apotheek werd duidelijk waarom: drie pillen voor 100 piek. Dat spul moet wel werken!!!

Ik deelde vandaag de kamer met een bijzonder aardige meneer. Hij is 61 jaar, heeft z’n hele leven in de kunstmest gewerkt en heeft recent te horen gekregen dat hij slokdarmkanker heeft. Hij was bijzonder positief, zeker gezien het feit dat vorig jaar 1400 van de 1600 mensen die slokdarmkanker kregen eraan zijn overleden… 😐

De beste man had vandaag helaas ook een gevalletje “prutsende verpleegkundige”. Hij krijgt natuurlijk een andere kuur dan ik – ook de eerste trouwens, maar de verpleegster op onze kamer vergat even bij hem het anti-bijwerkingen medicijn in te laten lopen… Daar kwam een andere zuster achter nadat zijn chemozak al leeg was. En dat was drie uur verder… Zo ontzettend suf! Gelukkig had hij nergens last van, dus ze kwamen er goed mee weg…

Alles bij elkaar duurde het bezoek aan het ziekenhuis zo’n 6 uur. Dat kwam mede omdat ik extra lang moest zitten voor de cold cap. Shakira was gelukkig mee. Toch prettig om dit samen te doen en Shakira kon mooi kamerassistent spelen: de krant doorgeven, verpleegsters achter hun broek aanzitten en beneden verse koffie halen ipv die thermoskanpleur…

De eerste reactie is dus goed. Gelukkig, want als ik nu al achterstevoren zou liggen, is het vooruitzicht voor de volgende 11 behandelingen natuurlijk niet prettig. De eerste chemo geeft namelijk meestal nog de minste reactie, dus… Nu is het spannend hoe ik het weekend doorkom. Daar heb ik alle vertouwen in! 🙂

Advertenties

12 comments

 1. Hi Jules,
  Heel veel sterkte dit weekend, zoals Maarten (ook patient 2.0, toch) zegt: keep the spirit. En die geest is wel heel sterk bij jou, als ik dit blog zo lees.
  Bij mijn moeder waren alleen de laatste kuren wat zwaarder en hoop dat jij ze alle 11 als een onverschrokken ‘chemoboy’ doorstaat!
  Groet,
  Wouter.

 2. goed om te horen dat alles “redelijk en zonder veel last” is verlopen.

  Ik zou zeggen: hou die muts en de slabber maar gewoon aan, want het is de foto van het jaar 🙂

 3. Heb je blog net ontdekt omdat ik op zoek was naar info over PET-scans. Mijn moeder had ruim 2 jaar geleden alvleesklierkanker en is na een flinke operatie heel goed opgeknapt. Een paar weken terug is na een CT-scan toch een abnormaliteit ontdekt, en ze wacht nu een afspraak af voor een PET-scan die uitsluitsel moet gaan bieden wat die abnormaliteit nu is. Onzekere tijden, temeer daar ik in Engeland woon en mijn moeder niet, dus ik voel me af en toe heel ver van haar verwijderd.
  Ik heb destijds mijn blog ook gebruikt om mensen op de hoogte te houden van haar operatie/voortgang, en nu af en toe weer. Ik vind het zelf een prettige manier om dingen van me af te zetten.
  Ik heb je blog bij mijn bloglines gezet. Hoop dat je weekend een beetje redelijk is verlopen en dat je niet te moe was van de eerste kuur. Hou je taai! Cybèle

 4. Hallo Jules,
  Hoorde alles via je ouders en Shenne. Uiteraard willen je “oude” buurtjes van vroeger ook op de hoogte zijn van jouw “vriend”. Blijf zo positief en ga er samen met je gezin er tegenaan.
  Jij, vriendje en redder van Shenne (uit de vijver) heel veel succes gewenst en sterkte met je behandelingen.

  Gerda Aad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s