Mijn Chemo-Cocktail: de ABVD-kuur

Vrijdag – overmorgen – is het zover: dan start de eerste van minimaal 6 chemo-kuren. Elke kuur duurt steeds 28 dagen en op de 1e en 15e dag van de kuur mag ik me in het ziekenhuis melden voor een fijne dosis chemo. Daar ben ik dus de komende 24 weken om de vrijdag zoet mee. Niet fijn, maar ik weet nu tenminste waar ik aan toe ben. De enige onzekerheid die ik nog heb is hoe ik op die chemo ga reageren, zowel qua genezing als qua bijwerkingen.

De genezing van kanker met chemo werkt ongeveer als volgt: normale, gezonde cellen groeien en sterven af in een door het lichaam gecontroleerd tempo. Er worden evenveel nieuwe cellen aangemaakt als er oude afsterven. Kankercellen groeien echter in een abnormaal, niet gecontroleerd tempo. Er worden meer nieuwe cellen gevormd dan er oude afsterven: daardoor ontstaan er gezwellen.

Cytostatica – de medicijnen in de chemo – doen hun werk door op een bepaald ogenblik de levenscyclus van een cel te verstoren. Het precieze moment waarop ze het groeiproces van de cel verstoren, verschilt van medicijn tot medicijn. Daarom krijg ik ook een cocktail van verschillende medicijnen.

Het gaat bij deze chemo om een ABVD-cocktail die wordt toegediend volgens een vaste verdeling in een hoeveelheid die is gebaseerd op je lichaamsoppervlakte (lengste x gewicht). Alle medicijnen in de ABVD-kuur worden via een infuus gedoseerd en zijn dus vloeibaar.

infuus ABVD chemoDe werkende stoffen in deze kuur zijn Adiamycine, Bleomicyne, Vinblastine en Dacarbazine. Deze individuele medicijnen worden vaak in combinatie met andere medicijnen gegeven bij kanker-bestrijding. De medicijnen hebben met elkaar gemeen dat de de celdeling remmen of tegengaan, maar hebben natuurlijk ook ieder hun eigen werking, waardoor ze ook allemaal voor andere bijwerkingen zorgen.

Zo is het Bleomycine bekend dat het de longfunctie aantast en zelfs longontstekingen kan veroorzaken en Dacarbazine heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid. Om het gezellig te maken hieronder een lijstje van de algemene bijwerkingen die ik (op korte termijn) kan verwachten van de chemo:

 • vermindering van het aantal witte bloedcellen waardoor in het algemeen de weerstand afneemt en je vatbaarder bent voor alle virussen en bacteriën
 • vermindering van het aantal rode bloedcellen (anemie) waardoor de toevoer van zuurstof in het lichaam minder is met vermoeidheid als gevolg
 • vermindering van het aantal bloedplaatjes waardoor wondjes minder snel genezen en blauwe plekken kunnen ontstaan zonder dat je je gestoten hebt.
 • (ernstige) misselijkheid en braken
 • geheel of gedeeltelijk haarverlies
 • pijnlijke plekken in de mond, problemen met slikken
 • diarree, maar mogelijk ook obstipatie
 • koorts

Adriamycine zorgt toch wel voor de spannendste bijwerking: rode verkleuring van de urine die 1 of 2 dagen aanhoudt. 😀

Doordat de chemo ook goede cellen kapot maakt, moet je lichaam veel energie verbruiken om die goede cellen weer aan te maken. Ook hierdoor is vermoeidheid  een algemeen bijverschijnsel.

Als de bijwerkingen heftige vormen aannemen kan ik 24 uur per dag een nummer bellen waarmee ik direct in contact kom met een oncologieverpleegkundige. Indien nodig kan er dan direct actie ondernomen worden en dat is een geruststellende gedachte. Medicijnen tegen de misselijkheid zijn in ieder geval al in huis.

Gedurende de kuren wordt mijn bloedbeeld ook regelmatig beoordeeld, evenals mijn longfunctie. Indien nodig kan de samenstelling van de kuur dan aangepast worden.

Vrijdag mag ik me dus melden in het IJsselland en wel om half 10 ’s ochtends. De behandeling zelf – de tijd dat de chemo’s worden ingebracht – duurt ruim 2 uur. Met wat tijd voor voor- en nabereiding verwacht ik aan het begin van de middag weer klaar te zijn. Dan naar huis en uit voorzorg slapen. De rest is afwachten, maar ik hoop toch volgende week een redelijk normale week te hebben!

Advertenties

19 comments

 1. Ja daar ga je dan vrijdag vol goede moed en met de bibbers in je lijf en niemand kan het van je overnemen , dit moet jij ondergaan.Het is in ieder geval fijn dat je ten allen tijde kunt bellen als je vragen hebt over de reacties van je lichaam.
  Gaan jullie samen ? Sterkte en tot hoors.

 2. Hi Jules,

  Viavia kwam ik op deze site terecht, nu begrijp ik waarom ik je hier niet meer zag rondlopen. In ieder geval heel veel succes de komende tijd. Sterkte!

  Groet,

  Tomas.

  1. Hoi Tomas,

   Bedankt voor je reactie. Zo erg is het gelukkig nog niet hoor. Mijn opdracht was formeel 1-1 afgelopen. Ik doe nu nog een project voor ELES (isolatie). Als het een beetje meevalt met de eerste chemo ben ik er donderdag weer. 🙂

   Groeten,

   Jules

 3. Jules, ’t zal niet makkelijk worden, maar: er tegen aan, want de kanker moet bestreden worden: jij moet weer gezond worden! En we hopen allemaal, dat dat gaat lukken: sterkte!

  Groetjes

  Ali Wolff

 4. Hi Jules,

  Sterkte!

  Ik geloof dat ik even niet helemaal “in the loop” was aan deze kant van het water, anders had ik wel eerder wat van me laten horen.

  Gregor

 5. Heel veel succes Jules!
  Misschien een tip: het hielp mij enorm om zout te eten tijdens de kuur. Dus ik zat daar om 10.00 uur ’s ochtends vaak met een zak chips naar een film te kijken…. Wellicht helpt het voor jou ook.
  Ik hoop dat je weinig last van de bijwerkingen zult hebben.
  Groeten, Kim

 6. Beste Jules,

  Heel veel sterkte gewenst met de chemokuren. Probeer het maar positief te benaderen. Dat heeft ons in elk geval geholpen, zeker aan het einde van de kuren. Ook het tijdig innemen van medicijnen tegen bijwerkingen van de chemo hielp goed.

  Mijn man hoorde 10 maanden geleden dat hij Non Hodgkin had, kreeg 8 kuren van 3 weken, met infusen op dag 1 en 8. Hij kreeg een ProMace-Cytebomkuur met Rituximab en daarna nog 20 bestalingen.
  Nu is de behandeling sinds 10 dagen afgelopen en het gaat goed!

  Groeten,
  Lien

 7. Beste Jules,

  Enorm veel succes mat die chemo kuur.
  Natuurlijk hopen wij dat het succes heeft.
  Denk er om blijf positief en de aanhouder wint altijd..
  Groetjes

  balt en mathilde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s