De oncologieverpleegkundige

“Geweldig nieuws”, “Gefeliciteerd”, “Fijn om te horen”… een greep uit de vele reacties op mijn eerdere bericht vandaag – waarvoor hartelijk dank! Als je erover nadenkt is het eigenlijk vreemd dat mensen je gaan feliciteren met het feit dat je maar “een beetje kanker” hebt, maar dat maakt de steun niet minder prettig. 🙂

Zojuist hadden we iemand op bezoek die vertelde dat zijn buurman – 39 jaar met een dochter van 6  – darmleverkanker heeft en terminaal is. Daarbij vergeleken is mijn diagnose een flinke verkoudheid! En zo wil ik het ook graag benaderen. Van alle vormen van kanker, kun je maar beter deze hebben. Ik moet even door de zure appel heen, maar dan ben ik er in principe ook vanaf.

Ik maakte me gisteren serieus druk over de uitslag en daarom was ik zelf natuurlijk ook heel erg opgelucht en blij. We gingen dan ook weer vol goede moed de afspraak met de Oncologieverpleegkundige in. Die afspraak was van tevoren niet gepland, dus het was nog even passen en meten met om te zorgen dat Roos tussen de middag van school gehaald kon worden en weer kon worden gebracht (Opa bedankt!!!).

Het gesprek met de verpleegkundige was erg prettig. Ze is een lief mens en ze voelt heel goed aan dat wij er positief in zitten. Ze heeft ons aan de hand van een zogenaamde behandelwijzer meegenomen door alles wat we gaan meemaken de komende tijd. Ze nam alle tijd om onze vragen te beantwoorden, waardoor de afspraak ook flink uitliep. De behandelwijzer hebben we meegekregen, dus we hebben weer wat te lezen.

Ze heeft ons een rondleiding gegeven over de Afdeling Oncologie en laten zien waar ik behandeld ga worden. Dat was wel erg confronterend. Het geeft al een vreemd gevoel om de stoelen te zien waarin ik de komende 6 maanden om de week een aantal uren in moet zitten, maar vooral de sfeer die op zo’n afdeling hangt is erg bizar. Er lopen mensen rond die eruit zien alsof ze morgen niet meer gaan halen. We zagen twee mannen die écht de angst in hun ogen hadden. We werden er zelf ook een beetje bang van. Dat wordt een stevige opgave om daartussen te gaan zitten.

De begeleiding vanuit het IJsselland Ziekenhuis lijkt wel goed te zitten. Je wordt altijd geholpen door ervaren oncologieverpleegkundigen en dus niet door mensen in opleiding. Er is een nummer dat je 24/7 kunt bellen waarbij je altijd direct een verpleegkundige aan de lijn krijgt. Voor de minder dringende zaken is er een mailadres waar je binnen 24 uur antwoord krijgt. Het absolute hoogtepunt is ongetwijfeld de verwenavonden die voor kankerpatiënten worden georganiseerd: een huidverzorgingsbehandeling op maat! Daar laat ik lekker andere mensen van genieten, denk ik… 🙂

Vrijdag 19 februari start de eerste chemobehandeling. En dan ben ik vervolgens elke 14 dagen aan de beurt. De dag waarop je de chemo krijgt, mag je zelf bepalen. We hebben uit heel praktische overwegingen gekozen voor de vrijdag: op die dag zijn de kinderen onder de pannen (school/BSO/creche) en raken zij in ieder geval niet uit hun ritme. Daarnaast kan ik in het weekend “uitzieken” en hopelijk maandag of dinsdag weer rustig aan het werk gaan.

Ik ben blij dat ik nu weet waar ik aan toe ben. De enige onzekerheid is nog hoe ik op de chemo’s ga reageren. De één reageert erg heftig (vermoeidheid, misselijkheid) en de ander loopt er fluitend doorheen. Ik ga voor de laatste optie natuurlijk!

Jullie hebben nog een toelichting op de definitieve diagnose tegoed. Daar ga ik een apart bericht aan wijden, net als aan de details van de behandeling (ABVD kuur) … Dat komt komend weekend. Nu eerst lekker slapen! 🙂

Advertenties

12 comments

 1. hoi,
  Fijn om te horen dat je beenmerg schoon is en je dus alle kans maakt om goed door deze periode heen te komen,pfff!!
  Kan me voorstellen dat de kennismaking met de afdeling waar je door heen loopt confronterend is,nu nog als toeschouwer volgende week als één van hen.
  Maar ook dat zal wennen.Als je je in alle informatie over de chemo verdiept, probeer te relativeren door te bedenken dat als je in de bijlage van een aspirine leest je ook schrikt wat er kan gebeuren. tot hoors

 2. Jules, Zo blij met het goede nieuws, net als je zelf zegt , blij zijn met “een beetje kanker” maar het had zoveel erger kunnen zijn…dus…kop op en ga zo positief door als je zover gedaan hebt. Je bent verder in goede conditie en nog jong, dus alles gaat goed komen. We count on it!!
  Love, Tante Mieke

 3. (ik mis de smiley’s anders deed ik die met ‘knipoog’) appeltje, eitje dus!
  gelukkig dat het dubbeltje vooralsnog deze kant op rolt. houden zo!

 4. Hoi Jules en Shakira,

  Wat staan jullie er positief in. Complimenten! Ik wens jullie alle sterkte toe om dit probleem samen aan te pakken. Jullie komen hier samen vast sterker uit.
  Tijdens de jaarwisseling maken wij met de familie altijd weer leuke plannen. Eén daarvan was om het beloofde etentje met de 4 nichten en aanhang dit jaar weer eens echt te gaan plannen. Maar goed, die pakken we wel later weer een keertje op.

  Knuffel van ons allemaal! Groetjes, Ada

 5. Hi Jules,

  Wat fijn dat de schade lijkt mee te vallen. Hopelijk kom je er heel goed doorheen.
  Sterkte met alle behandelingen, met het uitzieken en het weer opstarten. Het moet lukken om alles zo snel mogelijk achter je te laten en gezond verder te gaan. Ook met alle werk-plannen. We zien elkaar snel.

  Groeten van iedereen uit A’foort

 6. Hallo Jules en Shakira.
  Inderdaad goed nieuws dat er geen Hdgkin cellen in je beenmerg zit. Je opmerking in je verdere verhaal dat het nu lijkt of je een flinke verkoudheid hebt opgelopen is misschien wel wat voorbaqrig, maar laten we het daar maar op houden.
  Suicces
  Henny en Bas

 7. Fijn dat de uitslag van de beenmergpunctie goed was. Veel sterkte volgende week met de eerste chemo. We leven met jullie mee.

  Hildo en Annelies

 8. Hoi Jules, ik wil je heel veel succes wensen met de behandeling. Voor mij is het raar om te lezen dat jij er nu aan gaat beginnen, maar ook fijn om te lezen hoe je hiermee omgaat. Een soort herhaling van de film. Ik zit nu in de volgende fase, het weer opbouwen van mijn werkende leven. De tijd is voorbij gevlogen. Ik denk dat je er goed instaat. Ik ben het met je eens dat deze vorm een van de beste is die je kunt krijgen. Je moet inderdaad ‘even’ door de behandelingen heen. Neemt niet weg dat het soms zwaar zal zijn, zowel voor jou als voor Shakira. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Heel veel succes en sterkte! Groeten, Kim

 9. Jules,
  Ben gisteren bij je ouders geweest hier in Portugal. Ze hebben me alles verteld en ik heb me direct aangemeld op je weblog. Is alles nog een beetje nieuw voor me, met dit item, mMoet zeggen is wel zeer ratisch….. Maar het belangrijkste wat ik lees is dat er toch positieve uitslagen zijn gekomen voor je, daar kan je toch weer extra motivatie uit putten voor de komende spannende weken. Wij, Joke en ik wensen je veel sterke en wij blijven alles met belangstelling volgen.
  Complimenten voor je positieve instelling.
  Groetjes
  Jack en Joke

 10. Hallo Jules en Shakira,

  Van harte met deze mooie uitslag, dat geeft de burger weer bubbel zoveel moed. Gelukkig dat jullie er positief instaan. Maar jullie samen, een goed team, daar zijn we van overtuigd.

  We leven erg met jullie mee, en blijven de kaarsjes branden bij H.Rita en haar mede cornuiten. Sterkte vrijdag!

  Groeten, liefs
  Monique en Jules

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s