Diëten of volvreten?

Dit is een lastig onderwerp en de meningen hierover zijn flink verdeeld. Wat doe je om je goed voor te bereiden op de komende chemo kuren en dan met name als het op je eetgewoonten aan komt? Ik ben een redelijke genieter wat eten en drinken betreft. Ik hou van lekkere dingen – vooral als ze zoet zijn – en ik neem graag een tussendoortje. Als ik dat niet zou doen zou ik de hele dag chaggerijnig rondlopen.

Als het op je eetgewoonten aankomt ten aanzien van kanker in het algemeen zijn er volgens mij op hoofdlijnen twee stromen. De eerste stroming vind dat je moet dieten (dat wil in mijn geval zeggen: je eetpatroon rigoreus aanpassen) de tweede vind dat je vooral reserves moet opbouwen. De theoretische onderbouwingen klinken in alle gavallen even logisch. 🙂

Onder de dietisten bevinden zich een aantal bekende goeroes zoals Moerman en Houtsmuller.

“Moermanartsen helpen kankerpatienten bij een dieet dat erop gericht is om de natuurlijke weerstand van het lichaam te vergroten. Een optimale stofwisseling kan kanker doen verdwijnen aldus Moermanartsen. Het dieet bestaat uit een gezonde volwaardige voeding, aangevuld met voedingssupplementen. De therapie kan worden toegepast naast chemokuur of bestraling, volgens Moermanartsen zelfs in plaats van de reguliere behandelmethoden.

De skepsis rond het Moermandieet (en het verwante Houtsmullerdieet) is groot. Reguliere artsen vinden de zienswijze die ten grondslag ligt aan het dieet, achterhaald en onjuist. Volgens Moermanartsen is kanker het gevolg van een stofwisselingsdefect. Reguliere artsen vinden deze denkwijze achterhaald: kanker is het gevolg van beschadiging aan het DNA. Wel geven reguliere artsen voedingsadviezen aan kankerpatienten.”
Bron: http://www.gezondheidsplein.nl/ (lees vooral ook even de reacties onderaan de pagina)

Aan de andere kant zijn er dus de mensen die ervan overtuigd zijn dat je – uitgaande van een normaal eetpartoon – juist wel wat extra’s tot je kunt nemen om meer weerstand op te bouwen. Een bevriende arts verwoordde het mooi: “Je moet voorkomen dat je jezelf uithongert.  De chemo vergt veel van je lichaam, dus een extra voorraad doet eerder goed dan kwaad”.

Op de site van de KWF Kankerbestrijding staat het volgende:

“Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker als u kanker heeft is het zaak extra alert te zijn op wat u eet en drinkt. In een goede voedingstoestand kunt u de behandeling doorgaans beter aan en heeft u minder kans op complicaties.

Om uw gewicht en conditie op peil te houden, gaat het erom voldoende energie (calorieën), eiwitten, vocht en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen. Soms ontstaan door een behandeling problemen met eten, omdat bijwerkingen zoals slechte eetlust en misselijkheid het eten moeilijk maken. Meestal zijn deze bijwerkingen tijdelijk.”

De waarheid zal uiteraard wel weer ergens in het midden liggen. Moerman en gelijkgestemden hebben het probleem dat hun methodez nooit wetenschappelijk zijn bewezen. Daarentegen is volgens mij ook nog nooit bewezen dat het níet zou helpen.

Ik geloof vooral dat je moet doen waar je je goed bij voelt. Als mensen overtuigd zijn van het nut van een dieet, moeten ze dat zeker volgen. Op z’n minst zal die overtuiging zorgen voor een mentale gesteldheid waardoor ze de strijd beter kunnen voeren.

Op dezelfde manier geloof ik niet dat een dieet mij de juiste mentale gesteldheid zou geven. Ik vrees dat als ik mijn eetgedrag drastisch ga veranderen dat ik me daar niet beter van ga voelen. Dat is voor mij zeker geen goede aanloop naar de chemo-kuren die gaan komen.

Op zich eet ik redelijk gezond. Daar zorgt Shakira wel voor. En natuurlijk zorg ik dat ik wat extra vitaminen en andere belangrijke bouwstoffen binnenkrijg de komende tijd. Wellicht verander ik in de loopt van het behandeltraject nog wel van gedachten, maar nu zeker nog niet. Dan zou ik zo’n heerlijke Apfelstrudel mit Sahne moeten laten staan… daar wordt je toch niet beter van! 😉

Advertenties

18 comments

 1. Gewoon doorgaan zoals je gewend bent. Zeker als je van tussendoortjes houdt komt je dat goed van pas tijdens de chemo – dan krijg je namelijk toch nog wat binnen (tussen het overgeven door).

  Zoals je bevriende arts al zegt: je hebt de komende tijd alle energie nodig die je kan binnenkrijgen. Blijf dus lekker eten. Je zal zien dat je nog je best moet doen om niet af te vallen.

 2. Hi Jules, geniet lekker van het eten daar in de bergen! Wil even zeggen dat ik het erg goed vind hoe jij elke dag je weblog schrijft. Je schrijft op zo’n leuke manier dat ik elke dag even kijk of je alweer een stukje hebt geschreven. Zo blijven we bij en leven we toch een beetje mee. veel plezier daar en geniet lekker!

  grt wendela

 3. Hoi Jules,

  Het is jammer dat we op zo’n manier weer in contact met elkaar komen. Ik vind het erg mooi dat je hier over blogt!

  Het enige advies dat ik je kan geven is: geniet zoveel je kan (zal niet makkelijk zijn). Voor mij persoonlijk gaat dit over alles, of je nu ziek bent of niet. Helaas is twee jaar geleden mijn vader overleden ten gevolge van meerdere hersentumoren secundair aan huidkanker (hij was 63). Dit staat uiteraard totaal los van jouw toestand, gelukkig is jouw toestand namelijk wel met chemo te behandelen.

  Aangaande het eten voor de chemo, ik ben het helemaal eens met de bevriende arts! De chemo zal veel van je lichaam vergen, dus je kunt er beter goed voorbereid aan beginnen. Het is zeer aan te raden om gedurende de chemo voldoende hoeveelheden water tot je te nemen.

  Beste groet uit Sydney en heel veel sterkte de komende tijd!
  Martijn

 4. Yo, vergeet niet je 3,5 liter cola en 6 zakken paprikachips in te nemen. Ontwenningsverschijnselen lijken me ook niet zo goed op dit moment ☺

 5. Ik sluit me aan bij Michel, cola en chips, dvd van Cool Runnings en Bad Boys I. Niet te veel wijken van je oude patroon. En daar nog wat poeder scoren of t nou op je Apfelstrudel of piste is!!

 6. Ja ik zou maar lekker genieten van hetgeen je goed smaakt. Je weet zelf goed genoeg wat “goede” voeding is en waarom zou apfelstrudel mit sahne niet heel erg goed zijn ?Als ze je vet willen mesten geven ze je ook slagroom te eten.
  Goede conditie geeft natuurlijk meer weerstand en door goed te eten bouw je energie op in je lichaam. Ik geloof persoonlijk niet zo in die moerman dieten, ze zijn nooit echt bewezen, maar het geeft mensen vaak het gevoel zelf alles te doen wat mogelijk is. Met zo’n speciaal dieet zet je jezelf ook binnen je gezin ineen uitzonderingspositie hetgeen ook niet altijd leuk is. Dus ik zou zeggen gewoon gezond verstand gebruiken. Je smaak kan veranderen door de chemo dus de apfelstrudel kan dan opeens niet meer zo lekker zijn. Dat maakt het ook moeilijk. Beter als je je niet zo lekker voelt niet al je lievelingseten eten , want die krijgen dan voor de toekomst geen goede associatie met lekker. het is ook altijd goed om met een dietiste van de kliniek te praten. Dus geniet nog met heel veel lekker eten van de mooie sneeuw en je vakantie in Lech.

 7. Hoi Jules,
  Een tip: gember werkt zowel goed tegen misselijkheid als dat het je immuunsysteem ondersteunt. Je kan het bovendien overal ingooien en in kleine hoeveelheden proef je het nauwelijks. Verder vooral lekker genieten zou ik zeggen, maar ieder zijn ding.

 8. geniet vooral van alles wat je lekker vindt :-),
  en geniet nog lekker een paar dagen van de sneeuw… Sterkte Shakira, ik hoorde van je ouders dat je snip verkouden was.

 9. cara famiglia. vandaag voor het eerst je website gelezen, beetje druk gehad. leef erg met jullie mee. je weet, ik brand kaarsjes bij de H.Rita en kornuiten. ik ben van een andere generatie, misschien gelukkig dat dit soort nog niet is uitgestorven. moet even het een en ander laten bezinken en kan je misschien later tip’s over lekker en gezond eten geven. maar je instelling is goed, luister naar jezelf. nu lekker samen weg, geniet ervan, positief in de sneeuw. mooi mooi.

  lieve jules en shakira tot later,
  monique en jules

 10. 3.5 ltr cola en 6 zakken paprika chips? is dat dieet al begonnen dan? goed eten is altijd belangrijk, evenals, oh wat saai, routine en regelmaat…..
  hihihi een Sohier Jr en gember – dat gaat niet goed komen!!

 11. Je moet vooral naar je lichaam luisteren. Elke chemo geeft een andere uitwerking, ook op je smaak. Er zijn momenten dat je veel eet en andere keren heel weinig. Eet gewoon waar je zin in hebt.
  Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s