De PET scan

Op donderdag 28 januari mocht ik me melden voor een PET scan in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Op zich bijzonder dat dat al zo snel kon, een dag nadat de uitslag binnen was. Ik was de eerste die aan de beurt was, als om half acht.

Met een PET scan kunnen de deskundigen zien hoe actief de cellen in je lichaam zijn en daarmee vaststellen waar de overactieve cellen zich bevinden en in welk stadium de ziekte zich bevindt. Aan de hand daarvan wordt het behandelplan opgesteld.

Voor de scan wordt een radioactieve vloeistof in je lijf gespoten, een soort contrastvloeistof. Daarna moet je een uur stilliggen om de vloeistof goed te laten inwerken. In de 2 uur voor de behandeling moet je een liter water drinken tijdens het eerste uur krijg je ook via een infuus nog flink wat vocht binnen. Je kunt je voorstellen dat je na dat uur moet zeiken als een beer, zeg maar!

Zeker in mijn geval. Ik was de eerste die ochtend en het duurde wat langer voordat ze de camera aan de praat kregen. Ik lag toen al wel aan het infuus. Blijkbaar zat er een slangetje dubbel, waardoor dat infuus veel te snel leeg liep. Met als gevolg dat ik een extra liter zoutoplossing binnenkreeg. Je mag pas plassen als dat uur voorbij is… Mijn blaas klapte zowat.

Dit was wel de grootste misser tijdens de behandeling. In het algemeen maakte die afdeling geen hele geruststellende indruk. Alles verliep rommelig: de ontvangst, de intake van mijn gegevens, de overleggen tussen de medewerkers en zelfs de kasten op de gang waren een zooitje… Erg onprofessioneel.

De scan zelf is op zich pijnloos. Het enige vervelende is dat je een half uur doodstil moet liggen als je door de camera (een soort ronde buis) gaat. Je ligt met je armen boven je hoofd en dat wordt na een tijdje fysiek erg ongemakkelijk. Ik kreeg kramp in mijn arm. Na een tijdje trok ik het niet meer… gelukkig kun je via de intercom communiceren met de medewerkers. Toen ik vroeg of ik mijn arm even mocht ontspannen was ik gelukkig al bijna klaar. Die anderhalve minuut kon ik nog wel volhouden.

Daarna moet je even wachten of de scan goed gelukt is. Dat wordt beoordeeld door een specialist. Daarna mag je weer naar huis. Het voelt erg treurig als je vervolgens het ziekenhuis via een zij-ingang moet verlaten… zeker als je eigenlijk niet weet waarom…

Nu is het afwachten wat de uitslag is!

Meer over de PET scan:
Wikipedia – Positronemissietomografie

Advertenties

One comment

  1. Hallo.Ben vandaag ook voor de scan geweest.Alles was perfect geregeld, fijne verpleging en het ging allemaal van een leien dakje.Teruggaan was ook gewoon door t ziekenhuis naar de hoofduitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s